Válogatott napi évfordulók

2024. június 10. 00:12 - hudobny

20 éve hunyt el RAY CHARLES

2024. június 10-én 20 éve hunyt el RAY CHARLES amerikai zongorista, énekes

Ha egy amerikait megkérdeznek, kik a XX. század legnagyobb zenészei, aligha hagyja ki a felsorolásból Ray Charles nevét. Ez nem is csoda, hiszen kevés olyan zenész volt, aki ilyen otthonosan mozgott a dzsesszben, a soulban, a gospelben, a bluesban, a popzenében egyaránt, de ha úgy hozta a sors, akár a countryhoz is hozzá tudott szólni.

Albanyban született, és kisgyermekként súlyos betegség következtében elveszítette a szeme világát. A negyvenes évek végétől kezdte a lemezfelvételeket, első trióját tizenhét évesen alakította. Első dala 1949-ben került a rhythm and blues listára, és mindjárt a második helyig kapaszkodott. Az ötvenes évek közepétől jöttek legismertebb dalai, az I Got A Woman, a What'd I Say, a Hallelujah I Love Her So. Az ötvenes és hatvanas évek fordulóján jelent meg a Hit The Road Jack és az Unchain My Heart, de persze minden lépését lehetetlen felsorolni - még annyit, hogy a pop és a country világából vett I Can't Stop Loving You és a Your Cheating Heart az ő sírós hangján is sláger lett. A blues és a dzsessz szigorúbb hívei ugyan számon kérték rajta ezt a "kapkodást", de a nagyközönség, így mindenestől szerette - és szereti ma is. Vagy nyolcvan kislemeze került a fekete zene listáira, a poplemezekére is nagyjából ugyanennyi. Ray különben magányos farkas volt, leginkább saját együttesével lépett fel, de nem mondott nemet, amikor a Fats Dominóval és Jerry Lee Lewis-szal rendezett zongora-mérkőzésre hívták.

Minden jó balhéban benne volt, és remek humora miatt is szerették. Amikor 1962-ben egyik dala listát vezetett, a nyolc évvel fiatalabb Connie Francis szorongatta. A vak zenész így figyelmeztette: "Nagyobb tiszteletet a kornak fiam, vigyázz, a fél szememet mindig rajtad tartom." Játszott jó néhány filmben, többet a magyar televízió is bemutatott. Természetesen Grammy-életműdíjas és a rock egyik első halhatatlanja. Ő maga persze nem volt halhatatlan, 2004-ben hunyt el. (Kalendárium Press)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr218424717

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása