Válogatott napi évfordulók

2024. június 12. 00:04 - hudobny

505 éve született COSIMO DI MEDICI

2024. június 12-én 505 éve született COSIMO DI MEDICI toszkán nagyherceg

1537-ben került az egyik legjelentősebb itáliai városállam, Firenze élére, s még az akkoriban elfogadott szokások szerint is kemény kézzel kormányzott. Igaz viszont, hogy kíméletlenségét nem főként saját haszna, hanem népe boldogulása motiválta. Az uralma ellen felkelt Strozzi-családot jórészt kiirtotta, majd ezáltal biztosítva a belső békét külső ellenségei ellen fordult. Uralma alá hajtotta Sienát, s jórészt ő teremtette meg a firenzei hadiflottát. Intézkedései nyomán lendült fel Toscana mezőgazdasága, s jelentős érdemei voltak az öntözés és a talajjavítás fejlesztése terén, a csatornaépítésben és az ezüstbányászat korszerűsítésében.

Igazi Medicihez méltóan bőkezűen pártolta a művészeteket és a tudományokat, átépíttette a Pitti-palotát, s egyéb építkezései is szépítették Firenzét. Egyébként szerény ember volt, keveset evett, nem ivott, s bár az elvárásoknak megfelelően Palazzo Vecchio-beli lakosztályait gazdagon díszítette, ő maga szinte szerzetesien puritán szobákban élte le életét. Mindent egybevetve, jó emléket hagyott maga után. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr5318426089

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása