Válogatott napi évfordulók

2024. június 20. 00:12 - hudobny

205 éve született JACQUES OFFENBACH

2024. június 20-án 205 éve született JACQUES OFFENBACH francia zeneszerző

Német származású volt, eredetileg Jacobnak hívták. Pályafutását gordonkásként kezdte, majd öt évig színházi karmester volt, s ekkor kezdett zeneszerzéssel próbálkozni. Kezdetben keringőkkel jelentkezett, egymás után adta közre műveit, a kritikusok azonban kigúnyolták: "Párizs nevezetessége ő, ... reggelije mellett három valcert, délután egy mazurkát, vacsora közben pedig négy galoppot termel".

Későbbi sikereiben főként az játszott közre, hogy időközben színigazgató lett, így zsengéinek bemutatása nem okozhatott gondot. A nyugodtabb alkotói légkörben hamar kibontakozott tehetsége, tudatosan törekedett a zenei közízlés kielégítésére, ezért vezette be például műveiben a kuplét is, amellyel meghódította Párizst. S amikor egy rettegett kritikus is így írt: "Önfeledten kacagunk, tapsolunk, végül már sikoltozunk a gyönyörűségtől" - tudta, hogy befutott komponista lett. Az is jelezte ezt persze, hogy ömlött hozzá a pénz, végre fényűzően élhetett, egyike lett a francia főváros leggazdagabb embereinek.

Egyre nagyobb kedvvel dolgozott, legfényesebb sikerét az Orfeusz az alvilágban című vígoperájával aratta, de népszerű lett Szép Heléna, Kékszakáll és A gerolsteini nagyhercegnő című operettjei is. Termékeny zeneszerző volt, 102. színpadi művének komponálása közben érte a halál; a Hoffmann meséi című fantasztikus operáját később Ernest Guiraud fejezte be. (Kalendárium Press)

Az évfordulóra a Kalendárium Press Gál György Sándor Kánkán című életrajzi regényét kínálja antikvár példányban. Kérje árajánlatunkat az alábbi címen: kalendarium@kalendariumpress.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr5318431457

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása