Válogatott napi évfordulók

2024. június 22. 00:21 - hudobny

75 éves MERYL STREEP

2024. június 22-én 75 éves MERYL STREEP amerikai színésznő

Bakfisként még kifejezetten csúnyácska lánynak számított, nagy orrával, elálló füleivel, fogszabályozójával nem nagyon gondolhatott könnyed filmes karrierre, ezért inkább a tanulást választotta. Előbb énekelni tanult, majd a Yale Egyetem drámatagozatára járt, s New York-i színházakban kezdte pályafutását.

Első filmszerepét csak harmincévesen kapta, amikor Fred Zinneman szerződtette Júlia című filmjéhez. Kiváló alakítása láttán ezután azonban hamar a filmrendezők egyik kedvence lett, s nemigen csalódott benne senki, hiszen huszonegyszer jelölték az Oscar-díjra, ami csúcs, és három aranyszobrocskát haza is vihetett. Nagysikerű filmek egész sorában játszott, nálunk is jól ismert mozija például a Távol Afrikától, A francia hadnagy szeretője, a Sophie választása, a Kramer kontra Kramer, A szarvasvadász, A szív hídjai, Az órák, az Adaptáció, A mandzsúriai jelölt, Az ördög Pradát visel, a Mamma Mia, a Kétely és A Vaslady.

Annak ellenére lett világsztár, hogy kolléganőitől eltérően egész életében elkerülték a botrányok, előbb a fiatalon meghalt - a Keresztapában és A szarvasvadászban szerepelt - John Cazale felesége volt, majd hozzáment egy szobrászhoz, akinek négy gyereket szült. (Kalendárium Press)

Születésnapjára a Kalendárium Press webáruháza a Meryl Streep, Hollywood királynője című életrajzi könyvet kínálja 30% kedvezménnyel.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr518431869

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása