Válogatott napi évfordulók

2024. június 24. 00:12 - hudobny

505 éve hunyt el LUCREZIA BORGIA

2024. június 24-én 505 éve hunyt el LUCREZIA BORGIA olasz hercegnő

Rodrigo Borgia spanyol bíboros lánya volt, s mivel törekvő apja a pápai székbe akart jutni, hamar feláldozta lányát politikai céljainak oltárán. Szegény Lucreziának mire elérte a serdülő kort, már két vőlegénye is volt, s amikor apja VI. Sándor néven végre pápa lett, feleségül is kellett mennie. Természetesen egy harmadikhoz, bizonyos Giovanni Sforzához, a frigy biztosította ugyanis a pápa szövetségét a nagyhatalmú milánói hercegi családdal.

Lucrezia 13 éves volt ekkor, s talán ifjú korát méltányolta férje, hogy nem tette asszonnyá. Ez persze tűrhetetlen dolognak számított már akkor is, s mivel a politikai széljárás is fordult, Sándor pápa nyíltan híresztelni kezdte, hogy veje képtelen teljesíteni házastársi kötelességét. Giovanni nagybátyja, a legendás Lodovico il Moro ekkor azt találta ki, hogy a szégyenbe hozott férfi a nyilvánosság előtt "próbálkozzék nőkkel", de Giovanni nem vállalta a megmérettetést. Hogy mégis elégtételt vegyen, ő meg azt kezdte terjeszteni, hogy Lucrezia gyilkos méregkeverő, aki vérfertőző viszonyt folytat pápává lett apjával és testvérével, Cesare Borgiával, s a két férfiú ismeretében mindenki el is hitte a rágalmakat.

Pedig Lucrezia remek ember volt, műveltségével és bájával kivívta kora legkiválóbb elméinek csodálatát is, tudott görögül, latinul, spanyolul és franciául, tehetséggel verselgetett, zenélt és rajzolgatott. (Kalendárium Press)

Az évfordulóra a Kalendárium Press webáruháza Maria Bellonci világhírű életrajzi könyvét kínálja, 30% kedvezménnyel.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr6718431891

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása