Válogatott napi évfordulók

2024. július 13. 00:18 - hudobny

130 éve született ISZAAK BABEL

2024. július 13-án 130 éve született ISZAAK BABEL orosz író

Zsidó volt, s 1905-ben lakóhelyén, egy Nyikolajev nevű faluban rettenetes pogromot élt át, melynek következményeként idegbajt kapott. Orvosai tanácsára Odesszába költözött, s az "orosz Marseille" úgy-ahogy meggyógyította. Apja egyébként szentül hitte, hogy a kis Izsák egy zseni, s talán volt is benne valami. 17 évesen például csak azért hagyta abba a már évek óta űzött novellaírást franciául, mert a leíró részeket kissé színtelennek találta.

A "miniatür-novella" műfajának nagymestere volt, minden nap írt egyet, amelyeket elküldött Gorkijnak, akinek azonban nem tetszettek, nem találta őket eléggé életszagúnak, ezért "leküldte" a nép közé szenvedni. Babel meg is fogadta a nagy író tanácsát, s bár számtalan foglalkozást megpróbált, úgy vélte nem szenved eleget. Ezért aztán beállt a legendás Bugyonnyij hadseregébe, ahol aztán végre gyötrődhetett kedvére, szemüvege miatt ugyanis még bajtársai is állandóan gúnyolták, mindenki csak "pápaszemesnek" csúfolta. Élményeit aztán az Odesszai történetek és a Lovashadsereg című remekműveiben írta meg, de ezek miatt is állandóan támadták.

Pornográfiáért még vád alá is helyezték, művei állandó elfoglaltságot biztosítottak a cenzoroknak, egyik írása például arról szól, hogy Jézus leküld egy Alfréd nevű angyalt a földre, hogy szerelmi vigaszt nyújtson egy cselédlánynak, aki azonban olyan kövér, hogy részegségében agyonnyomja az Isten angyalát. (Kalendárium Press)

Az évfordulóra a Kalendárium Press webáruháza két könyvet kínál: az író talán leghíresebb, Lovashadsereg című könyvét és Gereben Ágnes remek kismonográfiáját. Mindkettőt antikvár példányban. Kérje árajánlatunkat az alábbi címen: kalendarium@kalendariumpress.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr6518444845

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása