Válogatott napi évfordulók

2024. július 15. 00:11 - hudobny

120 éve hunyt el ANTON PAVLOVICS CSEHOV

2024. július 15-én 120 éve hunyt el ANTON PAVLOVICS CSEHOV orosz elbeszélő, drámaíró, író

A világirodalom egyik legjelentősebb novellistája, a XX. századi lélektani dráma  előfutára hivatásos író volt, bár orvosi magánpraxist is folytatott, hogy anyagilag segíthessen családján. Kezdetben novellákat írt, az elsővel 1880-ban, húszéves korában jelentkezett. 1886-ban Tarka történetének című kötetével alapozta meg hírnevét, s rá egy évre bemutatták Ivanov című darabját is. Legismertebb novelláját, A csinovnyik halálát 1883-ban írta, s az 1880-as évek második felére a novella műfaját már teljesen a maga képére formálta. Az 1890-es évek közepén fogott drámaírásba, s sorra alkotta világhírű műveit, a Sirály, a Ványa bácsi, a Három nővér, a Cseresznyéskert mind a világirodalom örökbecsű drámái közé tartozik. Ő teremtette meg a cselekmény nélküli, "drámaiatlan dráma" műfaját, amelyek bemutatásával később nem volt könnyű dolga a rendezőknek, még a zseniális Sztanyiszlavszkijnak és Nyemirovics-Dancsenkónak sem. Ennek ellenére nincs ország, ahol ne menne valamelyik darabja állandóan színházban. (Kalendárium Press)

A képeken látható könyvek 30% kedvezménnyel rendelhetőek egy erre a címre írt elektronikus levélben: kalendarium@kalendariumpress.hu

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr4418445005

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása