Válogatott napi évfordulók

2024. július 19. 00:14 - hudobny

145 éve született MÓRA FERENC

2024.  július 19-én 145 éve született MÓRA FERENC író

Élete nagy részében Szegeden élt és dolgozott, volt hírlapíró és az ottani múzeum igazgatója. Elbeszéléseiben és regényeiben főként a parasztság életét ábrázolta - igen nagy érzékenységgel. 1905-ben kezdett ifjúsági műveket írni, 1922-ig több mint ezer írása jelent meg az Én Újságom című gyermeklapban, s ezen művei az ifjúsági irodalom klasszikusaivá tették. Főként ifjúsági művei miatt vonult be a magyar irodalomtörténetbe, klasszikus értékű ilyen jellegű könyve a Kincskereső kisködmön, de olvasott a Dióbél királyfi és a Csilicsali Csalavári Csalavér című műve is. Történelmi regényei közül az Aranykoporsó emelkedik ki, élete egyik fő műve pedig a Hannibál feltámasztása, amelyből Hannibál tanár úr címmel híres film is készült. (KalPress)

A képeken látható könyvek 30% kedvezménnyel rendelhetőek egy erre a címre írt elektronikus levélben: kalendarium@kalendariumpress.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr5318445035

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása