Válogatott napi évfordulók

2024. július 30. 00:08 - hudobny

85 éve született PETER BOGDANOVICH

2024. július 30-án 85 éve született PETER BOGDANOVICH amerikai filmrendező

Apja orosz posztimpresszionista festő volt, aki sokáig élt Budapesten is, fia azonban már New Yorkban született, és soha nem járt a magyar fővárosban. Bár színésznek tanult, közben olyan széleskörű műveltséget szerzett, hogy előbb filmtörténeti tanulmányaival szerzett elismerést.

Aztán maga is belevágott a filmkészítésbe, és már első filmjével, a Célpontokkal remekművet tett le az asztalra, későbbi filmjeivel pedig a szélesebb nézőközönséget is meghódította:  Az utolsó mozielőadás, a Papírhold, a Mi van doki? - a csodálatos Barbra Streisand és Ryan O'Neal főszereplésével -, valamint a Cher színésznői kvalitásait csillogtató Maszk nálunk is méltán aratott elismerést. A szakmai és közönségsikerek ellenére Bogdanovich egész életét tragikus események kísérték.  A Papírhold világsikere után például beleszeretett az akkor 19 éves fotómodellbe, a később színésznővé lett Cybill Shepherdbe - A simlis és a szende női főszereplőjébe -, aki miatt felrúgta boldog házasságát. Hamar szétváltak azonban útjaik, mire Peter elcsábított egy volt "Playboy-nyuszit", aki azonban férjes asszony volt. Viszonyuk kiderült, és a férj haragjában agyonlőtte az asszonyt.

A tragédia teljesen megtörte, azt követően filmrendezőként is csak az igaz emberi érzések foglalkoztatták, ennek filmes eredménye lett egyébként a Maszk is. Aztán A dolog, amit szerelemnek hívnak című filmje főszereplője, River Phoenix halt meg drogtúladagolásban.  halt meg. A sok tragédia ellenére sem vonult vissza teljesen, élete végéig dolgozott, igaz,  sokkal kevesebbet.

S mivel idős korára a filmművészet élő klasszikusa lett, megengedhette magának azt a kis tréfát is, hogy a Maffiózók című filmsorozatban vállalt egy kicsinyke szerepet: egy pszichiátert alakított, ő segített Melfi doktornő lelki bajain. 2022-ben hunyt el. (Kalendárium Press)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr9318454399

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása