Válogatott napi évfordulók

2024. augusztus 04. 00:10 - hudobny

70 éves UDVAROS DOROTTYA

2024. augusztus 4-én 70 éves UDVAROS DOROTTYA színésznő

Annak ellenére, hogy Dévai Kamilla színésznő és Udvaros Béla rendező gyermeke, s szinte a kecskeméti színház épületében nőtt fel, sokáig nem érdekelte a színészi pálya. Szülei nagy örömére orvosnak készült, aztán harmadszori próbálkozásra mégiscsak a színművészeti főiskolán találta magát, ahol közel sem volt évfolyamelső.

Major Tamás fedezte fel az arcát a Törőcsik Mariról készült portréfilmben, majd a zseniális orosz rendező, Jurij Ljubimov rábízta a Koldusopera Polly szerepét, amellyel egycsapásra elismert színésznő lett. Ez a Nemzeti Színházban történt, de közismert művésszé a Katona József Színházban lett, ragyogó főszerepek egész sorában csillogott; különösen emlékezetes alakítást nyújtott a Mizantróp Céliméne és a Lulu címszerepében. A nyolcvanas években jutott fel a csúcsra, amikor nemcsak a színpadon, de a filmvásznon is meghódította a közönséget, híres mozija a Ripacsok, a Szívzűr, a Te rongyos élet és a Csók, anyu. Akkoriban kapta Jászai-díját, majd két Erzsébet-díjat, az elismerésekben gazdag évtized méltó lezárásaként pedig 1990-ben a Kossuth-díjat.

Azóta sem kell persze nélkülöznünk, a mozikban utóbb a Csajok, az Érzékek iskolája, A miniszter félrelép, A Morel fiú, a Magyar szépség és a De kik azok a Lumnitzer nővérek? című filmben láthattuk, de kiváló színpadi szerepeit is lehetne sorolni, s Átutazó címmel még lemeze is megjelent. Úgyhogy méltán választották be tavaly a Nemzet Színészei közé, legújabban azonban azzal került be a lapokba, hogy a Nemzeti Színház nem hosszabbította meg a szerződését. Boldog születésnapot!  (Kalendárium Press)

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr6218458709

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása