Válogatott napi évfordulók

2024. augusztus 16. 00:21 - hudobny

5 éve hunyt el PETER FONDA

2024. augusztus 16-án 5 éve hunyt el PETER FONDA amerikai színész

A világhírű színész, Henry Fonda fia volt, és nagyon sanyarú gyermekkora. Anyagi gondok persze nem gyötörték, ám körülrajongott sztár apja egyáltalán nem törődött vele - és persze testvérével, a szintén híres színésznővé lett Jane Fondával sem. Az öreg Fonda állandóan a nőket hajkurászta, még az sem rázta meg nagyon, hogy Peter édesanyja  öngyilkos lett egy elmegyógyintézetben, szegény Peternek tízévesen magának kellett feldolgoznia a szörnyű traumát. Édesanyja öngyilkosságának nem csak a ténye, de a mikéntje is nagyon megviselte,  anyukája egy borotvapengével vágta át a torkát. Később, már felnőtt fejjel nem is titkolta, hogy egész életében gyűlölte az apját, s csak Henry halála előtt két évvel békült ki vele, akkor is csak azért, mert megsajnálta.

Visszatérve a gyerekkorára, amint tehette, kimenekült a családból, és amint később a filmekben, úgy a való életben is lázadó lett. Vett egy Harley Davidson-t, s azon motorozgatott napokig. A Szelíd motorosok című film egy kicsit róla is szól, nem csoda, részt vett a forgatókönyv megírásában is, és ő játszotta a főszerepet Dennis Hopper és Jack Nicholson társaságában. Az 55 éve, 1969-ben készült Szelíd motorosok, az Easy Rider igazi kultuszfilm lett, erre utal az Üvegtigris című magyar film jóvoltából szinte szállóigévé vált szöveg is: "Ízi rájder, öcsém!". A Szelíd motorosok sikerét később sem sikerült túlszárnyalnia, s bár gonddal építgette karrierjét, nem törte magát össze a népszerűségért.

Nem akarta elkövetni apja hibáját, igyekezett figyelni a két gyerekére, de nem nagyon sikerült neki. Erről lánya, a szintén a színészi pályát választott Bridget szokott vadakat mesélni. De persze már régen megbocsájtott neki, halála óta meg pláne csak a szépre emlékezik. Mint ahogyan vele az egész világ. Peter Fonda tüdőrákban szenvedett, s 79 évet élt. (Kalendárium Press)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr6418459373

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása