Válogatott napi évfordulók

2024. augusztus 18. 09:00 - hudobny

Elhunyt ALAIN DELON

Elhunyt ALAIN DELON francia filmszínész

Bizonyára ő volt minden idők egyik legismertebb férfiszínésze, s nagyon sokak kedvence is. Ezt nem utolsósorban annak köszönhette, hogy a nők fiatalon kifejezetten szép férfinak tartották, s még idősödve is előkelő hely illette meg a legvonzóbb férfiak listáján. A Rocco és fivérei, A fekete tulipán, a Borsalino, a Zorro, A szicíliaiak klánja, az Egy zsaru bőréért, a Zsarutörténet és még megannyi világsikerű film főszereplőjéért halálig sokan rajongtak.

Karrierje is úgy indult, hogy egy fénykép alapján kiválasztotta partneréül a híres filmcsillag, Romy Schneider, aki azután az életben is melléje szegődött. Az egykori pincérfiú színészként először a Rocco és fivérei című filmben bizonyította tehetségét, s később megszámlálhatatlan sikerfilmet forgatott, jórészt persze kalandfilmeket.

Bizonyára kevesen tudják róla, hogy a világ legnagyobb műgyűjtői közé tartozott, számos értékes festménye volt. Néhány éve születésnapjára egy Modigliani-képpel lepte meg önmagát, beleszeretett ugyanis a vásznon ábrázolt fiatal lányba. Tizenkét millió dollárt fizetett érte, s amint mondta: Minden bizonnyal ő életem legdrágább asszonya". De nem mindig volt oka örülni, könyv jelent meg fiatalkori maffia-kapcsolatairól, kapcsolatba hozták egy titokzatos gyilkossággal, s a francia igazságszolgáltatástól való menekülés is indokolta, hogy hosszú időre elköltözött szülőhazájából, sőt,  felvette a svájci állampolgárságot is.

A nagyszerű színész 2019-ben agyvérzést kapott, s a betegségéből sajnos nem épült fel. Most 88 évesen hunyt el. (Kalendárium Press)

Életéről bővebben Rein A. Zondergeld életrajzi könyvéből lehet tájékozódni. Az antikvár könyvről kérje árajánlatunkat az alábbi címen: kalendarium@kalendariumpress.hu

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr6018468755

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása