Válogatott napi évfordulók

2024. augusztus 24. 00:15 - hudobny

10 éve hunyt el RICHARD ATTENBOROUGH

2024. augusztus 24-én 10 éve hunyt el RICHARD ATTENBOROUGH Oscar-díjas angol filmrendező, színész és producer

Az Attenborough a brit művészeti élet egyik legtekintélyesebb családja, testvére, David az utóbbi évtizedek egyik legnépszerűbb természetfilmese, hozzánk is több filmje jutott el. Richard fia, Michael a Royal Shakespeare Company rendezője, úgyhogy évtizedeken át nemes versengésben voltak. Lord Richard állta a versenyt, rendezőként, színészként és producerként is a legjobbak között jegyzik.

A híres londoni királyi színiakadémián végzett, és kivételes tehetségnek tartották, még nem volt húszéves, amikor színészként első filmjét forgatta, s már akkor megkapta első díját is - később még  két Oscar-díjat és 24 egyéb nemzetközi díjat vitt haza. Manapság a zöldfülű kezdő színészek két-három epizódszerep után már úgy érzik, a kamera másik oldalán a helyük, ő ellenben úgy vélte, először színészként kell megfelelő tudást szereznie, s csak 46 évesen vette a bátorságot első filmjét megrendezni. De nem is csapta össze műveit, példa erre A híd túl messze van, a Gandhi, A tánckar, a Chaplin vagy a Kiálts szabadságért, valamennyi remekmű. A Gandhiért megkapta a legjobb rendezőnek járó Oscar-díjat is - egyébként éppen 35 éve, 1983-ban.

2004-ben szörnyű tragédia érte, az emlékezetes ázsiai cunamiban odaveszett legidősebb lánya és tizennégy éves unokája, s meghalt az anyósa is. A tragédia teljesen összetörte, bánatában több mint száz darabból álló Picasso-gyűjteményét egy brit múzeumnak ajándékozta, és elpusztult családtagjai emlékének ajánlotta. (Kalendárium Press)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr5618459727

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása