Válogatott napi évfordulók

2024. augusztus 25. 00:11 - hudobny

205 éve hunyt el JAMES WATT

2024. augusztus 25-én 205 éve hunyt el JAMES WATT skót feltaláló          

A nagy hírnevet szerzett mérnököt a közkeletű tévhit a gőzgép feltalálójának tartja, ám a valóság az, hogy a gőzgépet Thomas Newcomen találta fel, igaz, az ő szerkezete súlyos hiányosságokkal bírt. Nagyon hamar lehült például a henger, miáltal rettentő sok gőz kellett ahhoz, hogy a gép egyenletesen működjön. Hősünk azonban feltalálta a kondenzátort, amely rengeteget javított a gőzgép működésén, nem érdemtelenül tekinthetjük tehát mégis őt az első üzemképes gőzgép feltalálójának. Gépe óriási jelentőségű volt, bemutatását, azaz 1769-et tartják az ipari forradalom kezdetének.

Mint  annyi nagy feltaláló, ő sem találta fel magát viszont az üzleti életben, élhetetlen ember volt, de másokkal ellentétben ő ezt nagyon jól tudta is magáról, ezért összeállt egy Matthew Boulton nevő gépésszel, aki viszont remekül értett az üzleti ügyekhez. Gyáruk sorozatban készítette a különböző gőzgépeket, és mindketten gazdag emberek lettek. Mai főszereplőnk újításainak köszönhetően a gőzgép szépen terjedt, bár számtalan nehézséggel is meg kellett persze küzdeni. Fennmaradt például egy eset leírása, amikor a gőzgép nagy pánikot okozott egy faluban.

Történt pedig, hogy a gőzzel hajtott jármű újdonsült tulajdonosa elindult a falu főutcáján, ám - a korabeli leírás szerint - "egyszerre hangos jajkiáltások ütötték meg a fülét... A kiáltások a helybeli tisztelendő úrtól származtak, aki sétája során összetalálkozott a suttorgó tüzes szörnyeteggel, amelyet - mint később maga elbeszélte - valóságos sátánnak tartott." (Kalendárium Press)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr2018459743

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása