Válogatott napi évfordulók

2024. augusztus 27. 00:03 - hudobny

150 éve született CARL BOSCH

2024. augusztus 27-én 150 éve született CARL BOSCH német kémikus

carl_bosch.jpg1899-ben került a Badische Anilin und Sodafabrikhoz, s egész életében a BASF szolgálatában dolgozott; kezdetben mint egyszerű kémikus, végül pedig mint a vállalat elnöke. Első eredményeit 1907-ben érte el, amikor bárium-cianid gyártására alkalmas berendezést szerkesztett. 1908-ban megbízták, hogy dolgozza ki az ammóniaszintézis nagyipari eljárását. A BASF megvette Fritz Habertől az ammóniaszintézis szabadalmát, Bosch pedig munkához látott. 180 munkatársával mintegy húszezer kísérletet végzett el, mire 1913-ra sikerült megoldania az egyáltalán nem könnyű feladatot. Csak érzékeltetésképpen: a reakcióhoz 400 fokos hőmérséklet és 200 atmoszféra nyomás szükséges. Az eredmény azonban világraszóló sikernek számított, mert ezáltal vált lehetővé a nitrogénipar megteremtése, és a műtrágyagyártás.

Sikerével kiérdemelte a kémiai Nobel-díjat is, amelyet 1931-ben kapott -  megosztva Friedrich Bergiusszal - "a nagynyomású kémiai eljárások felfedezése és kifejlesztése terén végzett munkáiért". (Kalendárium Press)

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr3918459759

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása