Válogatott napi évfordulók

2024. szeptember 04. 00:12 - hudobny

45 éve hunyt el ÖVEGES JÓZSEF

2024. szeptember 4-én 45 éve hunyt el ÖVEGES JÓZSEF fizikatanár

Egy szemüveges, idős fizikatanár, ha mégoly nagytudású, tiszteletreméltó pedagógus is, a legritkább esetben szerez országos ismertséget, kivált nem népszerűséget. Öveges József kivételnek számított, mert nem csak a diákjai szerették és tisztelték - köztük például a Nobel-díjas kémikus, Oláh György -, de az egész ország a szívébe zárta.

Egyébként piarista tanárként kezdett tanítani, megjárt több vidéki gimnáziumot, majd a Tanárképző Főiskolán oktatta diákjait a fizika rejtelmeire. Tudós pedagógus volt, hatalmas életművet hagyott hátra, rengeteg cikket, tanulmányt írt, és nem kevesebb, mint 32 könyve jelent meg. Hallatlan népszerűségét azonban rádiós és televíziós ismeretterjesztő műsorainak köszönhette, nem túlzás azt állítani, hogy ő volt modern magyar tudományos ismeretterjesztés atyja. Előbb a rádióban, majd a televízióban tartott máig emlékezetes előadásokat, s a természettudományok titkait oly hévvel és oly szemléletesen mutatta be, hogy előadásai nem csupán tudást, de esztétikai élményt és remek szórakozást is nyújtottak. Ezért azután előadásait a felnőttek is nagy érdeklődéssel figyelték, s - bár ezzel nincs mit dicsekedni - sokan annyit tudtak a fizikából, amennyit a képernyő előtt tőle tanultak. Jellegzetes hanghordozásával bemutatott szellemes kísérleteit szájtátva figyelte az egész ország, néhány pohárral, papírlappal vagy parafadugóval csodák egész sorát művelte.

Negyven éve hunyt el, de emléke máig él, iskolákat és fizikaversenyt neveztek el róla, s kísérleteit azóta az éppen legújabb adathordozókon is kiadják. De általában nem kapni őket soha. (Kalendárium Press)

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr9818468795

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása