Válogatott napi évfordulók

2024. szeptember 08. 00:09 - hudobny

75 éve hunyt el RICHARD STRAUSS

2024. szeptember 8-án 75 éve hunyt el RICHARD STRAUSS német zeneszerző

Hamar kiderült tehetsége, ötévesen már zongorázott, s annak ellenére, hogy sosem járt zeneiskolába, a későromantika egyik legjelentősebb zeneszerzője lett belőle, A rózsalovag című operája ma is gyakran szerepel a zenés színházak műsorán.

Ő maga is tudatában volt zenei képességeinek, ezért kötelességének tartotta a komponálást. Nem volt benne semmi művészi megszállottság, úgy viszonyult a zenéhez, mint egy iparos, ahogy Stefan Zweig írta: "Reggel kilenckor asztalához ült, és pontosan azon a helyen folytatta a munkát, ahol előző nap abbahagyta". Aztán ebédelt, délután kártyázott, este vezényelt, s ez így ment éveken át. Mindig akkor szállta meg az ihlet, amikor szigorú napirendje előírta, "aki igazi muzsikus akar lenni, annak meg kell zenésítenie az étlapot is" - vallotta.

Bár étlapot nem zenésített meg, de komponált szimfóniákat, versenyműveket, kamarazenét és zongoradarabokat, amelyek ugyan csodaszépek, ám legtöbbjüket nagyon nehéz játszani. Egy klarinétos panaszkodott is neki egyszer, hogy a szólamát nem lehet lejátszani klarinéton, legföljebb ha zongorán. Mire Strauss jellegzetes humorával így válaszolt; "Nyugodjék meg, zongorán se lehet". (Kalendárium Press)

Megrendelés esetén a képeken látható könyveket antikvár példányban tudjuk beszerezni Önnek. Kérje árajánlatunkat az alábbi címen: kalendarium@kalendariumpress.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr6218486473

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása