Válogatott napi évfordulók

2024. szeptember 10. 00:05 - hudobny

80 éves POGÁNY JUDIT

2024. szeptember 10-én 80 éves POGÁNY JUDIT színésznő

Hazánk egyik legismertebb színésznője - ma már a Nemzet Színésze -, s minden korosztálynak kedvence lehet. Még a legkisebbeknek is, hiszen napjaink egyik legnépszerűbb rajzfilmjének, a Bogyó és Babócának minden egyes szereplője az ő hangján beszél, egészen nagyszerűen. A gyerekek anyukája azonban arra is emlékezhet, hogy annak idején őt hallotta Vuk hangján beszélni.

Sok gyermekeknek szóló szerepe volt pályája során, mint ahogy az átlagember is inkább volt férje, Koltai Róbert vígjátékai - a Hyppolit vagy a Meseautó - révén ismeri, holott valójában inkább drámai színésznő. Ezt filmjei is igazolják, például a Panelkapcsolat, az Ajándék ez a nap és az Eldorádó, ám leginkább a színházbajárók tanúsíthatják. Hosszan lehetne sorolni kiváló alakításait, kezdve a kaposvári évekkel, folytatva a budapesti Nemzeti Színház remek előadásaival, ám elég csak a legutóbbi időszakot áttekinteni. Már a Macskajátékot is elegendő lenne említeni kivételes tehetsége bizonyítékaként, ám talán még jobb példa a Pedig én jó anya voltam! című monodráma, amelyben másfél órát volt egyedül a színpadon, és önmarcangoló alakítása tényleg megrendítő.

Egyébként nem drámai alkat, emlékezetes magánéleti válsága idején lábon hordott ki egy idegösszeomlást, nagyon jó humora van, és aki már futólag is ismeri, az tudja, hogy nagy állatbarát. Emiatt érdekes szituációkba keveri magát. Egyszer az Állatfarmban játszott, és az előadás végeztével úgy ahogy volt, kecske jelmezben, kis szarvacskákkal a homlokán szaladt a parkba kóbor kiscicákat etetni. És persze mindig szembejött valaki... (Kalendárium Press)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr2018488125

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása