Válogatott napi évfordulók

2024. szeptember 11. 00:06 - hudobny

500 éve született PIERRE DE RONSARD

2024. szeptember 11-én 500 éve született PIERRE DE RONSARD francia költő

Előkelő család sarja volt, s fényes karrier várt rá, ő azonban otthagyta az udvart, s görögül tanult egy jeles humanistától. Egyéni tragédiája, de a világirodalom nagy szerencséje, hogy betegség okozta süketsége miatt a hadi pályafutásról is le kellett mondania, így végleg az irodalom mellett kötelezte el magát, s a francia költészet egyik legkiválóbb alkotója lett. Különösen pásztori költeményei és szerelmes versei maradandó értékűek, Héléne de Surgéres-nek írt híres szonettje a kritika szerint a mulandóság egyik legszebb vallomása. Tekintélyes költő volt, három király udvari költője, de rajongott érte Stuart Mária is, Tasso pedig neki olvasta fel a Megszabadított Jeruzsálem első énekeit. (KalPress)

Megrendelés esetén a képeken látható könyveket antikvár példányban tudjuk beszerezni Önnek. Kérje árajánlatunkat az alábbi címen: kalendarium@kalendariumpress.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr7418488583

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása