Válogatott napi évfordulók

2024. szeptember 14. 00:16 - hudobny

40 éve hunyt el JANET GAYNOR

2024. szeptember 14-én 40 éve hunyt el JANET GAYNOR amerikai színésznő

A film hőskorában még kevesen készültek direkte színésznőnek, ő is műszaki főiskolán tanult, s kezdetben csak szabadidejében filmezett. Tulajdonképpen Frank Borzage fedezte fel az "édes, kerek képű lányt", melléje adta Charles Farrellt, s párosuk szenzációs sikert aratott.

Pedig a rendező kicsit gonosz volt, hiszen tudta, hogy Janet a magánéletben fülig szerelmes Charlie-ba, aki azonban nem viszonozta érzelmeit. A hetedik mennyország című filmben aztán a szereplőknek - tudtuk nélkül - saját szerelmi viszonyukat kellett eljátszaniuk, s ezt persze oly átéléssel tették, hogy a film vetítésekor bőgött az egész mozi. Még negyedszázaddal a film bemutatása után is megríkatták Amerikát, amikor felidéztették velük az egykori esetet, a korabeli beszámoló szerint "a könnyektől, amelyeket ebből az alkalomból országszerte hullattak, egy sivatag is kivirulhatott volna". Még a szőrös szívű filmcézárok is elérzékenyültek, gyenge pillanatukban külön díjat alapítottak az új művészeti ág kiválóságainak díjazására, s az első női főszereplőnek járó Oscar-díjat természetesen az akkor húszéves Janet Gaynornak adták.

Aki persze idővel kigyógyult a reménytelen szerelemből, feleségül ment egy híres jelmeztervezőhöz - ő csinálta Greta Garbo ruháit is -, aki elhalmozta drága ajándékokkal, Janet például olyan aranybrokát ruhát kapott tőle, ami a korabeli beszámoló szerint "olyan finom volt, hogy keresztülfért volna egy gyűrűn". Húsz év házasság után halt meg a férje, s akkor végleg visszavonult a filmezéstől, s bár később ismét férjhez ment egy neves producerhez, a kamerák elé nem tért vissza. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr5718491246

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása