Válogatott napi évfordulók

2024. szeptember 21. 00:13 - hudobny

90 éve született LEONARD COHEN

2024. szeptember 21-én 90 éve született LEONARD COHEN kanadai költő, író, dalszerző

Az énekes-szerzőt általában a kanadai Bob Dylanként emlegették, pedig hát ő pusztán Leonard Cohen volt. Montrealban látta meg a napvilágot, s miután amerikai zenésztársánál erősebben vonzódott az irodalomhoz, a költészethez, egyetemre ment irodalmat tanulmányozni. Az ötvenes években már volt egy country- és westernmuzsikát játszó együttese, a Buckskin Boys. Ennek ellenére költőként és novellaszerzőként vált ismertté hazájában.

Már első köteteiért is díjakat kapott, különleges hangulatú volt Flowers Of Hitler című versgyűjteménye, amely szintén megnyerte a közönség és a szakma tetszését. A hatvanas évek közepétől azután rájött, hogy a verseket énekelve is elő lehet adni, s gitárt ragadva tolmácsolta költeményeit. Mindmáig egyik legismertebb dala, a Suzanne is az első időkből való, és először Judy Collinsszal vették föl, akivel eleinte koncertezett is. Első albuma 1968-ban jelent meg, s egy évet kellett csupán várni a másodikra. A woodstocki fesztiválon azonban nem volt ott - bár hívták, de akkoriban éppen egy görög szigeten időzött, jól érezte magát, s hát az élet is olcsóbb volt arrafelé. Miként ebből is kiderül, át-átruccant Európába: 1970-ben fellépett Párizsban, majd a londoni Royal Albert Hallban, valamint a Wight-szigeti fesztiválon. Lemezeivel nem árasztotta el túlságosan a piacot, így azután a slágerlistákon sem túl sűrűn tünedeztek fel a dalai, a Suzanne mellett az I'm Your Man az egyik legismertebb és legsikeresebb nótája. A szakma is sokra tartja, a Tower Of Songs című albumon a legnagyobb előadók tolmácsolják dalait.

Cohen érett férfikorban sem vesztette el varázsát a nőkre, s fizikailag is fitt volt végig: évente hosszabb időt töltött elmélkedéssel, szigorú napi- és étrenddel egy buddhista kolostorban. Végül 2016-ban hunyt el. (Kalendárium Press)

A Leonard Cohen - Magáról, Cohenről című, halála évében megjelent könyv antikvár példányban rendelhető. Kérje árajánlatunkat az alábbi címen: kalendarium@kalendariumpress.hu

Az I'm Your Man - Leonard Cohen élete című új kiadású könyv 30% kedvezménnyel rendelhető egy erre a címre írt elektronikus levélben: kalendarium@kalendariumpress.hu

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr5918491852

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása