Válogatott napi évfordulók

2024. szeptember 26. 00:04 - hudobny

135 éve született MARTIN HEIDEGGER

2024. szeptember 26-án 135 éve született MARTIN HEIDEGGER német filozófus

Freiburgban volt a filozófia professzora, s ő lett német egzisztencializmus egyik megalapítója és legfőbb képviselője. Filozófiájának legsajátosabb jellege a személytelensége és az emberi létezés szétmálló voltába való beletörődés. Élete fő műve az 1927-ben megjelent Lét és idő, amelyben az emberi létet az emberi létezés leírásán keresztül elemzi, meglehetős bonyolultsággal és mély pesszimizmussal. Azt fejtegette könyvében, hogy az emberi élet legnagyobb problémája az idő, amely objektíve meghatározhatatlan, mert az ember mindig valamilyen helyzetben van, s annak megfelelően alakítja ki felfogását. Érthetőbb valamivel esztétikája, amelynek központi gondolata, hogy "az emberi létezés legmagasabb rendű eseménye" a nyelv. Szerinte ezért a legmagasabb rendű művészet a költészet, amelynek azonban nem a világról, hanem magáról a költészetről kell szólnia. Az embert körülvevő világról egyébként nem volt valami jó véleménnyel, szerinte azt a szorongás, a fecsegés, a kíváncsiság és a félreértés jellemzi. Ennek ellenére - vagy talán éppen ezért -  filozófiája igen nagy hatást gyakorolt a modern irodalomra. (Kalendárium Press)

A világ filozófusai népszerű könyvsorozat vonatkozó kötete 30% kedvezménnyel rendelhető egy erre a címre írt elektronikus levélben: kalendarium@kalendariumpress.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr218496068

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása