Válogatott napi évfordulók

2024. október 03. 00:06 - hudobny

20 éve hunyt el JANET LEIGH

2024. október 3-án 20 éve hunyt el JANET LEIGH amerikai színésznő

Fiatalon zenét és pszichológiát tanult, s szokatlan módon egy színésznő fedezte fel. Norma Shearer volt az illető, aki Janet apjának íróasztalán meglátta a lány fényképét, elkérte tőle, és bevitte a Metro-Goldwyn-Mayer filmgyárba, ahol meg is kapta első szerepét.

A húszéves lány hamar népszerűséget szerzett, amit csak növelt zűrös magánélete, első, gyerekfejjel kötött házasságát semmissé nyilvánították, ám amikor nagykorú lett, gyorsan felségül ment egy másik férfihoz, akitől két év múlva vált el. Harmadik férje - még mindig csak 24 évesen - a magyar származású Tony Curtis volt, aki nagy sztárnak számított már akkor. Románcuk, házasságuk, gyermekeik születése állandó témát adott a lapoknak - mint ahogy később kapcsolatuk megromlása, a pletykák Janet csalfaságáról, majd válásuk is. A közben forgatott filmjei nézettségének persze jót tett mindez, a legnagyobb filmesekkel dolgozott, Orson Welles és Alfred Hitchcock foglalkoztatta, Errol Flynn, Frank Sinatra, Charlton Heston és Gary Cooper partnere volt.

Messze leghíresebb filmje az Alfred Hitchcock által rendezett Psycho, amelyben ő volt az a Marion Crane, akit a zuhany alatt halálra késelt Norman Bates, azaz Anthony Perkins. A legendás jelenetet egy hétig forgatták, hetven kameraállásból vették fel, és bevonult a filmtörténetbe, pár éve minden idők leghíresebb filmes gyilkosságának is megválasztották. Janet Golden Globe-díjat kapott érte, és még az Oscar-díjra is jelölték - először és utoljára.

Szerepe egész későbbi pályafutását meghatározta, gyakran játszott horrorfilmekben, például A ködben, ami azért is érdekes, mert együtt szerepelt benne lányával, Jamie Lee Curtisszel. (Kalendárium Press)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr8518497566

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása