Válogatott napi évfordulók

2024. október 03. 00:12 - hudobny

655 éve hunyt el MARGIT tiroli grófnő

2024. október 3-án 655 éve hunyt el MARGIT tiroli grófnő

Kalandos életet élt, 12 évesen már férjhez adták egy 8 éves cseh herceghez, de "házasságuk" csak 11 évig tartott. Margit ugyanis felnőve elégedetlen volt férje férfiúi teljesítményével, ezért egyszerűen kitette a szűrét, és feleségül ment Bajor Lajoshoz. A pápa persze nem fogadta el első házasságának önkényes felrúgását, és a meggondolatlan tiroli grófnőt Tirollal együtt kiátkozta az egyházból. A ravasz Habsburg-herceg, IV. Rudolf azonban megígérte neki, hogy kieszközli a Szentatyánál feloldozását, amennyiben Margit halála után a Habsburgokra hagyja Tirolt. Margit örömmel belement az egyezségbe, sőt, el is ajándékozta kicsiny országát, és Rudolf bőkezű évjáradékából éldegélt Bécsben. Így került Tirol a Habsburgok birtokába.

Tirol utolsó független grófnője különben - ki tudja miért - "Pofazacskós" Margit néven írta be nevét a történelembe. Egyesek úgy vélik, hogy őt ábrázolja Quentin Matsys Groteszk idős nő című festménye, de ez nem igazolt. Az azonban bizonyosnak látszik, hogy feltűnő szépség nem lehetett, s legendás csúnyasága a későbbi századokban is sok mindenkit megihletett. Lion Feuchtwanger róla írta A csúnya hercegnő című regényét, Lewis Carroll pedig róla mintázta az Alice-t ijesztgető hercegnő alakját az Alice Csodaországban című világhíres könyvében. (Kalendárium Press)

Lion Feuchtwanger A csúnya hercegnő című regényét antikvár példányban, két különböző kiadásban tudjuk megrendelőinknek szállítani. Kérje árajánlatunkat az alábbi címen: kalendarium@kalendariumpress.hu

margit6.jpg

margit7.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr9918497570

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása