Válogatott napi évfordulók

2024. október 05. 00:07 - hudobny

100 éve született GYARMATI OLGA

2024. október 5-én 100 éve született GYARMATI OLGA atléta

Istenáldotta tehetség volt, az atlétika szinte minden ágában a világ élvonalába juthatott volna, magyar bajnokságot például egyaránt szerzett sík- és gátfutásban, távol- és magasugrásban, a dobószámokban és ötpróbában, összesen 31 aranyérmet vihetett haza. Első bajnoki címét különben 17 évesen nyerte, utána pedig szinte átírta a hazai atlétika történetét. Ő volt az első távolugrónő, aki túlugrotta a 6 métert, az első magyar nő, aki 12 másodpercen belül futotta le a 100 méteres távot, de a 80 méteres gátfutásban is ő törte át a 12 másodperces határt.

Úgyhogy féltucat számban volt esélye nemzetközi szinten, az 1948-as londoni olimpiára eredetileg gátfutóként készült, de aztán a sportvezetés rábeszélte, hogy inkább távolugrásban induljon. Mivel ő volt az egyetlen magyar női atléta, aki kijutott Londonba, ráállt. Így aztán távolugrásban nyert aranyérmet, ami azért is különleges, mert a szám akkor szerepelt először a műsoron, ő tehát a női távolugrás első olimpiai bajnoka. Utána még két olimpián indult, de felkészülését a politika sokszor akadályozta, a szertelen sportolónő ugyanis gyakran tört borsot a hatalom orra alá. Egyszer - az ötvenes években! - külföldi munkavállalási engedélyért folyamodott, máskor meg bolgár szerelmét akarta ideköltöztetni. Végül az 1956-os olimpiáról nem tért haza, második férjével, Aczél Tamás íróval előbb Angliában élt, majd Amerikába költöztek.

A kiváló atlétanő onnan látogatott haza, de a ferihegyi repülőtéren valami apróság miatt vegzálni kezdték a határőrök, úgyhogy szépen hazament, és 2013-as haláláig felénk se nézett. (Kalendárium Press)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr3018501002

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása