Válogatott napi évfordulók

2024. október 04. 00:06 - hudobny

355 éve hunyt el REMBRANDT

2024. október 4-én 355 éve hunyt el REMBRANDT holland festő

Amszterdamban élt, s az akkori világváros első számú portréfestőjének számított, számos megrendelést kapott, s ezzel nem csak társadalmi megbecsülést vívott ki magának, de biztosította anyagi jólétét is. Ekkor azonban gondolt egy nagyot, s bízva abban, hogy tekintélye megóvja a kudarctól, letért a járt útról, de egyéni felfogású kompozíciói nem arattak sikert. Csökkentek a megrendelések, s mivel igazi művészlélekhez méltón nem tudott bánni a pénzzel, szép lassan tönkrement. Jellemző a korabeli ízlésre, hogy az egyetemes festészet egyik legnagyobb remekét, az Éjjeli őrjáratot is fanyalogva fogadták az amszterdami polgárok. Életét családi tragédiák keserítették, majd a házát is elárverezték a feje fölül, így nagy nélkülözések közepette, hű házvezetőnője segítségére szorulva tengette utolsó napjait, s végül elfeledve hunyt el.

Mivel körülbelül 600 festményt, 1400 rajzot és közel 300 rézkarcot hagyott maga után, alig lehet Európában olyan múzeumba tévedni, amely ne őrizne művet tőle, még a budapesti Szépművészeti Múzeumban is van képe. Életműve igazi kincsesbánya a hamisítóknak, akik azért is szeretik Rembrandt képeit másolni, mert a holland mester festményeit még az eléggé furcsa ízlésű amerikaiak is kedvelik, s így jól eladhatóak. Rembrandt-képek különben még napjainkban is kerülnek elő, pár éve például egy Nagy Sándort ábrázoló vásznára bukkantak egy skót múzeumban.

Leghíresebb képe a Tulp doktor anatómiája és az Éjjeli őrjárat, mely utóbbit egyszer egy elmebeteg savval leöntött és megrongált. De máskor is szerepelt a halhatatlan holland neve a bűnügyi krónikákban, egy ízben például annak kapcsán, hogy betörtek az amszterdami Rembrandt-házba, s a pancser tolvajok nem az ő képeit, hanem Pieter Lastman két festményét vitték el. (Kalendárium Press)

Megrendelés esetén a képeken szereplő könyveket antikvár példányban tudjuk biztosítani Önnek. Kérje árajánlatunkat az alábbi címen: kalendarium@kalendariumpress.hu

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr3918500640

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása