Válogatott napi évfordulók

2024. október 07. 00:05 - hudobny

175 éve hunyt el EDGAR ALLAN POE

2024. október 7-én 175 éve hunyt el EDGAR ALLAN POE amerikai költő és író

"Vele kezdődik az amerikai költészet, de Amerika azóta se adott nagyobb költőt a világnak" - írta róla Hegedüs Géza -, s ennek bizonyítására legyen elég csak A holló című zseniális versét említeni, amelyet több mint tíz költőnk fordításában olvashatunk magyarul. De ő az "atyja" a fantasztikus irodalomnak és a kriminek is, bűnügyi novellái nagyon népszerűek még ma is, sokat közülük filmeken is feldolgoztak, a legtöbbször talán a Morgue utcai kettős gyilkosság címűt.

Ennek ellenére az amerikaiak nem szerették, mert élő ellenpéldája volt annak az ott dívó hitvallásnak, hogy aki igyekszik az boldogul, Poe ugyanis igyekezett, és nem vitte semmire. Ebben persze közrejátszott az is, hogy igencsak léha életet élt, már az iskolából is azért tanácsolták el, mert kártyaadósságai miatt botrányokat csinált. Gimnazista kora óta masszívan ivott, utcalányokhoz járt, és amikor 27 évesen megnősült, 13 éves unokatestvérét vette el.

Nem is bírta sokáig szervezete züllött életmódját, teljesen lecsúszott, élete utolsó éveiről szinte nem is tudunk semmit. Halála előtt két nappal bukkant fel újra, amikor az utcán találtak rá, s alkoholmérgezéssel szállították kórházba. Ott halt meg negyvenévesen. (Kalendárium Press)

Az évfordulóra a Kalendárium Press webáruháza az író Az aranybogár, a Rejtelmes történetek, valamint a Túl életen és halálon című könyvét kínálja, mindhármat antikvár példányban.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr1318501020

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása