Válogatott napi évfordulók

2024. október 10. 00:10 - hudobny

2005 éve hunyt el GAIUS GERMANICUS

2024. október 10-én 2005 éve hunyt el GAIUS GERMANICUS római hadvezér

A nagyhírű Marcus Antonius unokája, a legendás hadvezér, az idősebb Drusus fia volt, s igen kiváló ifjú férfiú. A rómaiak első császára, Augustus nagyon kedvelte, ezért rávette fogadott fiát, a későbbi Tiberius császárt, hogy fogadja örökbe az ifjút. Germanicus meghálálta a bizalmat, kiválóan látta el különböző állami beosztásait, s kitüntette magát a csatatereken is, mifelénk, Pannoniában is vitézkedett.

Tiberius persze féltékeny volt a sikereire, s a legenda szerint egyenesen gyűlölte Germanicust. Miután Augustus halála után Tiberius császár lett, mindent elkövetett, hogy félreállítsa az útból. Amint Suetonius írta: "Germanicusra annyira féltékenykedett, hogy nagyszerű tetteit feleslegesnek becsmérelte, dicső győzelmeit pedig rágalmazta, mondván, hogy kárt okoztak az államnak." De nem feltétlenül kell készpénznek venni Suetonius leírását, Tiberius ugyanis ha féltékenykedett is örökbefogatott fiára, ügyesen leplezte, mert látszólag úgy tűnt, elhalmozza a megbecsülés ezernyi jelével. Akárhogyan is, Germanicus végül rejtélyes körülmények között halt meg 33 évesen, általános vélekedés szerint a császár embere, Gnaeus Calpurnius Piso mérgezte meg.

Pisót egyébként gyilkosság vádjával vád alá is helyezték, mire ő a tárgyaláson állítólag Tiberius megbízólevelét szorongatta a kezében, de nem hozta nyilvánosságra, így az igazság persze sohasem derült ki. Az viszont bizonyos, hogy a rómaiak - akik nagyon szerették az ifjú hadvezért - éjszakánként azt kiabálták a császár ablaka előtt, hogy "Add vissza Germanicust!"  Ha őt nem is kapta vissza a római nép, de fia, Caligula a császári trónra jutott, bár nem volt benne sok köszönet. (Kalendárium Press)

Az évfordulóra a Kalendárium Press webáruháza a pár hónapja megjelent nagyszabású életrajzi könyvet kínálja 28% kedvezménnyel. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr7318504982

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása