Válogatott napi évfordulók

2018. február 08. 22:46 - hudobny

Julius Tomasovce közbeszól

Sokan az afrikaiakat elmaradottaknak tartják, akik a magas kultúráról még csak nem is hallottak, szúrkálják a vudu-babákat, és sejtelmük sincs semmi olyan értékről, amit mi itt, Európában fontosnak tartunk.

Nos, amint gyermekkori barátomtól, az egykoron nagy világcsavargó hírében állt Julius Tomasovcétól megtudtam, ez nem így van. Afrika nagyon értékes, izgalmas kulturális tekintetben is. Most sorolhatnám, hogy csak tavaly hány kulturális fesztivál, kiállítás, dzsembori volt afrikai részvétellel Európa boldogabb felén, bár megjegyzem, hogy a tavalyi Szigeten is több afrikai előadó lépett fel. Így aztán nálunk is tudhatja, aki akarja, hogy például Mali zenei nagyhatalom, sokkal inkább ismertebb a világban, mint Magyarország. Uganda, Elefántcsontpart, Szenegál, Kenya a könnyűzenében sokkal sikeresebb a nagyvilágban, mint a magyarok.

De vegyük inkább az ún. "komolyzenét". Nos, Afrikában ugyanúgy van zeneművészeti főiskola, mint mifelénk. Nem csak afrikai törzsi táncokat tanítanak, hanem vannak klasszikus balettintézetek is. Dakarban világszínvonalú konzervatórium működik, ahol ugyanúgy Mozartot - és Bartókot - tanítanak, mint Budapesten.

Ehhez a poszthoz egy komolyzenét mellékeltem. A Kongói DK Afrika legszomorúbb országa, a nyomor sokkal általánosabb, mint máshol. Ugyanakkor a fővárosban, Kinshasában működik egy szimfonikus zenekar, amely a világ minden táját bejárta már.

Tehát Afrika nem csak a nyomor, hanem a virágzó kultúra hazája is.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr3413647368

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása