Válogatott napi évfordulók

2018. február 12. 00:01 - hudobny

A mai nap - 2018. február 12.

a Kalendárium Press NAPTÁRA -  2018. február 12., hétfő

a Nap kél 6.55, nyugszik 17.02 - a Hold kél 4.43, nyugszik 13.53 órakor

mottó: "Sokkal könnyebb imádkozni, mint krumplit kapálni." /Rideg Sándor/

Lídia és Lívia napja. A Lídia eredetileg az ókori Görögországban a Lydiából származó nők megjelölésére szolgált, a Lívia pedig a latin Livius nemzetségnévből származik, s a Livius férfinév női párja volt. Ma Eulália, Lilla és Reginald nevű ismerőseinket is köszöntsük!

Ma van Anianei Szent Benedek emléknapja. Nemesi család sarja volt, ám elhagyta a fényes karrierrel kecsegtető katonai pályát, és bencés szerzetes lett. A bencés rendnek akkoriban még nem kristályosodott ki a regulája, s e téren Benedek jelentős munkát végzett. Kidolgozott egy regulagyűjteményt, és Jámbor Lajos frank király az ő ösztönzésére adta ki 818-ban - azaz pontosan 1200 éve - a híres Capitulare Monasticumot. Reformjainak teljes megvalósulását nem érte meg, de később sok elképzelését a cluny apátság valósította meg. A Karoling birodalom fénykorának jelentős politikai és egyházi szereplője 821-ben hunyt el.

 * * * * * Mai évfordulóink * * * * *

250 éve született I. FERENC magyar király. A Habsburg uralkodó 1792-ben lépett trónra, s uralkodásának legjelentősebb tette a Szent Szövetség megalakítása. Minket azonban jobban - és fájdalmasabban - érintett, hogy ő hiúsította meg a Martinovics-féle összeesküvést. Pedig a maga módján kedvelt minket, ő alapította például az első magyar katonai akadémiát, sőt, a magyar nyelv használatát is engedélyezte a hivatalos életben.

rideg_sandor_1.jpg115 éve született a Pest megyei Törtelen RIDEG SÁNDOR író. Mivel igencsak erős baloldali érzelmek fűtötték, a későbbi - szocialistának mondott - irodalomkritika főként 1945 utáni műveit értékelte, szerintük irodalmi munkássága is a népi hatalom éveiben bontakozott ki. Ehhez képest messze legjobb regénye az Indul a bakterház, amelyet a harmincas években írt. Igaz, eredetileg a Népszava közölte folytatásokban. (Az Indul a bakterház című könyv 20% kedvezménnyel kapható a Kalendárium Press webáruházában, illetve egy ide írt vagy egy üzenetben küldött rendeléssel.)

120 éve hunyt el BARABÁS MIKLÓS festőművész. Hányatott gyerekkor jutott neki, nagy nélkülözések közepette élt; "év vége felé a száraz cipón kívül csak akkor ettem eleget, ha szereztem néhány garast egy-egy koszorú festésével, amiket tanulótársaim számára készítettem" - emlékezett vissza később gyermekkorára. (Bővebben lásd külön posztban.)

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

franco_zeffirelli_4.jpg95 éves FRANCO ZEFFIRELLI olasz filmrendező. Színészként kezdte a pályafutását, és óriási szerencséjére olyan nagyságok mellett ismerhette meg a szakma rejtelmeit, mint Roberto Rossellini, Vittorio De Sica és Luchino Visconti. Ö maga is elárulhatott némi tehetséget, mert Visconti maga mellé vette asszisztensnek, de mielőtt ő is rendező lett, még tett egy kis kitérőt; díszlettervezőként dolgozott pár évig. (Bővebben lásd külön posztban.)

85 éves CONSTANTIN COSTA-GAVRAS Oscar-díjas görög származású francia filmrendező, a többi között a Z, avagy egy politikai gyilkosság anatómiája, az Eltűntnek nyilvánítva és a nagy vihart kavart Ámen című film készítője.

75 éves GALI LÁSZLÓ rendező, a debreceni Csokonai Színház és az egri Gárdonyi Géza Színház volt igazgató-főrendezője, A salemi boszorkányok, a Volpone, az Énekes madár, az Egy lócsiszár virágvasárnapja és több Shakespeare-darab emlékezetes színpadra állítója.

45 éves GIANNI ROMME holland gyorskorcsolyázó, kilencszeres világ- és kétszeres olimpiai bajnok.

50 éves IOAN SABAU román labdarúgó, a Rapid és a Dinamo Bukarest, valamint a Feyenoord és a Brescia egykori játékosa, 52-szeres válogatott, majd a Gloria Bistrita vezetőedzője.

30 éves NICOLETA DANIELA SOFRONIE román tornásznő, Európa-bajnok, az athéni olimpián győztes román csapat tagja.

Ma ünnepel még:

KECSKÉS KARINA (1976) színésznő, a Presszó, a Kalózok, a Rosszfiúk, A Morel fiú, az Üvegtigris, a Liliomfi és a Casting minden című film szereplője.

CHRISTINA RICCI (1980) amerikai színésznő, a Casper, a Nem ér a nemem, a Kuki, a Félelem és reszketés Las Vegasban, Az Álmosvölgy legendája, az Áldott a gyerek, a Gonosz falu és a Vérfarkas című film szereplője, a Sellők című filmben Cher kisebbik lánya, az Addams Family-filmekben pedig Wednesday alakítója.

sylvia_saint.JPGSYLVIA SAINT /Silvia Tomcalová/ (1976) cseh származású amerikai pornószínésznő, a műfaj egyik legnépszerűbb képviselője.

ROBIN THOMAS (1949) amerikai színész, a Botcsinálta tanerő, a Kaméleon, a Halálos randevúk és az Örök lányok című film szereplője.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr7813656690

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása