Válogatott napi évfordulók

2018. február 14. 00:08 - hudobny

30 éve hunyt el FREDERICK LOEWE

30 éve, 1988. február 14-én hunyt el FREDERICK LOEWE amerikai zeneszerző

frederick_loewe.jpg1901-ben Bécsben született, apja énekes volt, ő alakította Danilót a Víg özvegy ősbemutatóján. Katonai akadémiát és konzervatóriumot végzett, csodagyereknek számított: 13 éves korában már a Berlini Filharmonikusokkal lépett fel, és népszerű dalokat írt. 1924-ben utazott Amerikába, ahol nem fogadták tárt karokkal: az ő zenei ízlése (ekkor még) távol állt az ottanitól, hiányos nyelvtudása miatt pedig csak olyan kvalifikált munkákra találták alkalmasnak, mint lóidomár (hja, a katonaiskola haszna!), ökölvívó és tehenész (népiesen cowboy). Már az is emelkedést jelentett pályáján, amikor New Yorkban kocsmai zenész, illetve mozi-zongorista lett.

A sikerre a negyvenes évekig kellett várnia, ekkor találkozott ugyanis Alan Jay Lerner librettistával, akivel közösen később sikerdarabok sorozatát alkotta. Néhány próbálkozás után Brigadoon című darabjuk jött be, sorozatban 581 előadást ért meg. A Paint Your Wagon következett (288 előadás), de mindezen sikerdarabok homályba vesztek az 1956-ban bemutatott abszolút kasszasiker, a My Fair Lady fénye mellett. Ennek kapcsán vélhetőleg több ember ismerte meg a mű alapjául szolgáló Pygmalion írójának nevét, mint azt a hat évvel korábban elhunyt G.B. Shaw valaha is remélte - pedig nem volt éppen szerény ember -, hiszen a darab New Yorkban 2717, Londonban 2281 előadást ért meg egyhuzamban. Az eredetileg My Lady Liza névre keresztelt darabból Rex Harrison és Audrey Hepburn főszereplésével Oscar-esővel kitüntetett film is készült.

A páros útját a továbbiakban még olyan sikerek szegélyezték, mint az angolszász nyelvterületen igen népszerű Camelot, vagy a Colette regényén alapuló Gigi - amelyért Loewe megkapta a filmzenéért járó Oscart is. Loewe a tehetség mellett az önirónia képességével is meg volt áldva. Gyakran mondogatta: nem szeretem a zenémet, de mi az én véleményem a más nézetet valló milliókéval szemben?

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr9813666110

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása