Válogatott napi évfordulók

2018. február 22. 16:56 - hudobny

140 éve hunyt el SÁNDOR MÓRIC

Február 23-án 140 éve hunyt el SÁNDOR MÓRIC gróf, a legendás "Ördöglovas"

sandor_moric3.jpgA turisták kedvelt úticélja a budai Várban lévő csodálatosan felújított Sándor-palota, amely most államfői rezidenciaként szolgál. Nevét egykori uráról kapta, aki jónevű grófi család sarja volt, s már korán megmutatkozott szilaj természete.

Négyévesen például megkapta a kezét egy kutya, mire ő ahelyett, hogy sírva szalad volna a mama szoknyája mögé, leharapta a kutya fülét. Tizenhatévesen már lovasbravúrjaival riogatta a cselédséget, s mire felnőtt, nem ismerte a félelmet.

Hihetetlen mutatványokkal kápráztatta el a korabeli polgárokat, az teljesen megszokott dolog volt, hogy palotájának emeleti nagyterméből lelovagolt a lépcsőn, a Bécsi kapu őre nem győzött kiabálni a járókelőknek: Vigyázat, jön a gróf! Kedvenc mutatványai közé tartozott rakott szekereket átugratni, de többször leugrott lovával az erkélyről is. A kocsihajtásban is remekelt, húsz óra alatt megtette a Bécs és Buda közötti utat, Bécsben egy hatosfogattal száguldott át egy fiákernyi résen.

sandor_moric4.jpgNem csak önmagára, de ismerőseire, barátaira is veszélyes volt, gyakran átugratta a cselédlányokat, egyszer puskával lőtte le háziorvosának fejéről az almát, egy angol vendégét pedig azzal kápráztatta el, hogy hatlovas hintón felvágtatott vele a Duna-töltésre, és a lovak közé dobta a gyeplőt. Össze is törték magukat, de meg se kottyant neki, lánya később összeszámlálta, hogy csak a karja hétszer tört el.

A legendás "Ördöglovast" mindenki csodálta, de nem sokan szerették; az 1848-as forradalom idejében a gyűlölt Metternich lányát vette feleségül. Sokan nem is tartották teljesen normálisnak, és volt is némi igazságuk, örökletes hajlama is volt az idegbajra, de a fejét is gyakran megütötte, úgyhogy éveket töltött egy prágai elmegyógyintézetben.

(Lestyán Sándor Az ördöglovas című könyve 25% kedvezménnyel kapható a Kalendárium Press webáruházában, illetve egy ide írt vagy egy üzenetben küldött rendeléssel.)

sandor_moric5.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr813690314

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása