Válogatott napi évfordulók

2018. február 22. 19:31 - hudobny

Meghalt Tahi Tóth László

Meghalt Tahi Tóth László

tahi_toth_laszlo.jpgIgazi művészcsaládba született. Azt talán mindenki tudja, hogy két testvére, Tahi József és Tóth Tahi Máté is színész, azt viszont kevesebben, hogy édesapja festőművész volt. A most elhunyt nagyszerű színész is képzőművész pályára készült, s nem a tehetségtelensége vitte rá, hogy végül mégis a színészi pályát válassza, hiszen egész életében festegetett, és képeit  kiállításokon is bemutatta.

Az sem véletlen, hogy évekkel ezelőtt éppen őrá bízták a Barátok közt című tévésorozatban a képhamisító, sittes festőművész, Király Tivadar megformálását - mint emlékszünk: a simlis Barta Zsolttal összefogva az ő két képét sózták rá a becsapott Berényi Claudiára. A nagyközönség tehát mindenképpen jobban járt pályamódosításával - már csak azért is, mert tévét többen néznek, mint kiállítást -, s bizonyára ő sem bánta meg, hiszen nagy sikerek részese volt.

Friss diplomásként rögtön a Vígszínház immár legendás társulatába került, s már fiatalon játszhatott az Adáshibában és a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című musicalben. Később volt a Cseresznyéskert Trofimovja, Platonov és Rezeda Kázmér, s filmjeivel is méltán dicsekedhetett, hiszen a Fiúk a térről vagy az Egy szerelem három éjszakája ma már klasszikus érték. A televízióban leginkább kabaréműsorokban, vidám darabokban, bohózatokban láthattuk, sőt, volt saját burleszk-műsora is, amellyel díjat nyert a montreux-i tévéfesztiválon.

tahi_toth_laszlo_jpg2.jpgA színészeten és a festészeten kívül más művészeti ághoz is szoros kapcsolat fűzte, jelesül a zenéhez,  a népszerű és rendkívül csinos zongoraművésznőt, Kárászy Szilviát vette feleségül.

Talán búcsúzóul még annyit, hogy fiatalon vásott kölyök volt, szerető édesapja nem is jósolt fényes jövőt neki, "vagy az árokparton végzed, vagy az akasztófán" - mondogatta neki mindig, de szerencsére nem lett igaza. A kiváló színész 74 évet élt.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr4113690660

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása