Válogatott napi évfordulók

2018. április 27. 00:01 - hudobny

A mai nap - 2018. április 27.

a Kalendárium Press NAPTÁRA                       2018. április 27., péntek

a Nap kél 5.34, nyugszik 19.50 - a Hold kél 16.54, nyugszik 4.46 órakor

mottó: "Ha a maga kárán tanul az ember, hogy nem tudós mindenki?" /Horváth Imre/

Zita napja. Latin eredetű név, bár a gyors, sebes jelentésű Cita az ókorban nem volt különösebben népszerű. A német azonban a Felicitas formában átvette, majd annak rövidüléséből lett a Zita, amely nálunk is hamar elterjedt. Ma Mariann és Tas nevű ismerőseinket is köszöntsük!

Ma Szent Zitára emlékezünk, aki a XIII. században élt olasz szolgálólány volt, s szolgálatkészségével, önmegtagadó életével vívott ki megbecsülést. 1272. április 27-én hunyt el, mumifikálódott teste ma is látható a luccai San Frediano templomban. Ahová ő személyesen is eljárt annak idején, és a templom falain az életéhez kapcsolódó csodás jeleneteket ábrázoló festmények is láthatóak. Vele is megesett az Árpádházi Szent Erzsébet legendájából jól ismert rózsacsoda, és a vízet is borrá változtatta. Ö a szolgálólányok védőszentje, régebben nálunk az ő nevét viselték a cselédlányokat tömörítő Szent Zita-körök.

Ma:      - Ma van a Vakvezető Kutyák Világnapja.

            - Ma van Sierra Leone nemzeti ünnepe.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

165 éve született JULES LEMAITRE francia író és kritikus. Lírájában a parnasszizmus hatása érződött, korában népszerűek voltak humoros elbeszélései, karcolatai. Az impresszionista kritika egyik legjelentősebb képviselőjeként az irodalmi műveket szubjektív benyomásai alapján ítélte meg. Jó tollú és művelt esszéista volt, jelentős tanulmányt írt Rousseau-ról, Racine-ről és Chateaubriand-ról, s érdemeiért beválasztották a Francia Akadémia tagjai sorába is. Sok műve eljutott hazánkba, Fehér nász című  drámáját a Nemzeti Színház is bemutatta.

alpar_ignac.jpg90 éve hunyt el ALPÁR IGNÁC építész. Kőművesinasként lett Hauszmann Alajos tanítványa, majd Berlinben tanult, ahol a késő eklektika törekvéseit tanulmányozta, s hazatérése után e stílus egyik legjobb képviselője lett belőle. Előbb Steindl Imre mellett dolgozott, majd 1890-ben önállósította magát, s főként középület tervezésre adta a fejét. Remek épületek sorát emelte országszerte, tervezett színházat Kassán, fürdőházakat Herkulesfürdőn, templomot Segesváron és Brassóban, valamint egy sor megyeházát, például Déván és Nyíregyházán. Legjobb alkotásának a szakértő kritikusok a budapesti Városligeti tó partján álló épületcsoportot tartják, amely ma a Mezőgazdasági Múzeumnak ad otthont, legismertebb épülete azonban a Magyar Televízió székháza, amelyet alkotója annak idején Tőzsdepalotának (a képen) épített. Ö tervezte a Magyar Nemzeti Bank székházát is, amely szintén a budapesti Szabadság-téren áll, valamint a legendás Eötvös-kollégium épületét. A századforduló egyik legjelentősebb építésze volt, s az utókor sem feledkezett meg róla; halálának 30. évfordulóján, 1958-ban az Építőipari Tudományos Egyesület a nevét viselő emlékérmet alapított.

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

deak_krisztina_4.jpg65 éves DEÁK KRISZTINA filmrendezőnő. Több mint három és fél évtizede kapta kézhez a diplomáját, igaz, nem filmrendező lett vele, hanem filmvágó. A filmrendezői diplomáját 1982-ben szerezte. Első jelentős filmjét, a Csinszkát 1987-ben készítette, amelyért a főszereplő, Nagy-Kálózy Eszter megkapta a veszprémi televíziós fesztivál fődíját. Színházban is rendez, s bár ez is fontos szerepet játszik az életében, legnagyobb sikereit mégis filmesként aratta. Eszterkönyv című filmje díjat kapott az 1990-es Filmszemlén, a Köd című filmje pedig  rendezői díjat ért a Salernói Filmfesztiválon. Leghíresebb mozija azonban a Jadviga párnája, amely nagy hazai és nemzetközi siker lett, salernói és monte carló-i díjakkal. Utolsó filmjei a 2004-ben készült A miskolci boniésklájd és a 2012-es Aglaja,  illetve ez csak félig igaz, mert újabban operatőrként is dolgozik, ő volt például a Krisztinaváros című film fényképésze. Több filmjében, például a Vonzások és választásokban, valamint az Eszterkönyvben vállalt szerepet a tegnap 75. születésnapját ünnepelt Bálint András, ami nem teljesen véletlen, lévén a férje.

80 éves DUSAN HANÁK szlovák filmrendező, az Én szeretek, te szeretsz, az Egy régi világ képei és a Papírfejek című film készítője.

50 éves ILLÉS BÉLA labdarúgó, az MTK és a válogatott volt középpályása.

45 éves SEBASTIEN LAREAU kanadai teniszező, a sydney-i olimpián - Daniel Nestor oldalán - páros aranyérmese.

55 éves CALI TIMMINS kanadai színésznő, az Ürvadász, a Nyers erő és a Mennybéli pokol című film szereplője, a Frasier, a dumagép című film-sorozatban Mary Anne alakítója.

tokody_ilona.jpg65 éves TOKODY ILONA Kossuth-díjas operaénekesnő, világhírű drámai szoprán, külföldi koncertpódiumok ünnepelt sztárja, az Állami Operaházban a Don Carlos című Verdi-opera közreműködője: Erzsébet királyné alakítója. Ma ünnepel még:

ANOUK AIMÉE (1932) francia színésznő, az Édes élet, Az utolsó ítélet, a Nyolc és fél, az Egy férfi és egy nő, az Egy nevetséges ember tragédiája és a részben Magyarországon, magyar közreműködőkkel  forgatott Napoleon című film szereplője.

DOUG SHEEHAN (1949) amerikai színész, Az 1501-es járat titka című film főszereplője, a General Hospital című filmsorozatban Joe Kelly alakítója.

GYINARA SZAFINA (1986) tatár származású orosz teniszezőnő, 2009-ben egy ideig a világranglista vezetője.

SZTEVANOVITY DUSÁN (1945) dalszerző, egykoron a Metró együttes tagja, a legjobb hazai dalszövegírók egyike, A padlás című rockopera társszerzője.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr913872646

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása