Válogatott napi évfordulók

2018. június 11. 00:02 - hudobny

85 éve született GENE WILDER

Június 11-én 85 éve született GENE WILDER amerikai színész

gene_wilder.jpgAmióta az eszét tudta, színész akart lenni, s ezzel a kórságba kergette szegény szüleit, akik persze rendes pályára szánták. A kis Jerome - mert eredetileg Jerome Silbermannak hívták - állandó bohóckodásával korán nyilvánvalóvá tette, hogy komolyan gondolja álmait, ezért, amikor némiképp önállóvá serdült, apja elküldte Angliába tanulni, legalább ne kelljen látnia. Bristolban a híres Old Vic Színház színiiskolájában tanult, de pályakezdését hátráltatta a katonaság, amit végül az egészségügyiek között abszolvált.

Színészi karrierjét színpadon kezdte, majd összeismerkedett Mel Brooks rendezővel, és életre szóló barátságot kötöttek. Ami azzal is járt, hogy Brooks szerepet adott neki Producerek című filmjében, a siker nyomán pedig Wilder a saját lábára állhatott. Ami azt jelentette, hogy ő maga is filmeket kezdett rendezni, a főszerepet pedig általában önmagára osztotta. Főként vígjátékai lettek népszerűek, például a nálunk is ismert Száguldás gyilkosságokkal, a Nászéjszaka kísértetekkel, a Nő vörösben és a Dutyi dili, valamint a másik jó barátjával, Richard Pryorral forgatott Folt a zsákját.

A világszerte népszerű komikus magánélete azonban az élete utolsó évtizedeiben nem volt csupa móka és kacagás, előbb a feleségét vitte el a rákbetegség, s bár utána újranősült, csakhamar nála diagnosztizáltak ún. non-Hodgkin lymphomát. Évekig kapott kemoterápiás kezelést kapott, de sajnos a betegség súlyosabb változatával kellett küzdenie. Halála előtt nem sokkal egy angol televíziós talk-showban megindítóan beszélt harcáról a halálos kórral. Ezúttal nem nevetett rajta senki. Végül 2016-ban halt meg.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr5514029624

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása