Válogatott napi évfordulók

2022. október 20. 00:03 - hudobny

345 éve született I. SZANISZLÓ lengyel király

2022. október 20-án 345 éve született I. SZANISZLÓ lengyel király

i_szaniszlo.jpgPosen (Poznan) hoszpodárja - fejedelme - volt, amikor 1704-ben a Lengyelországba nyomuló XII. Károly svéd király II. Ágost királyt a trónról letaszítva, őt tette meg uralkodónak. 1709-ben azonban I. Péter orosz cár Poltavánál tönkreverte a svéd sereget, s ezzel Szaniszló lengyel uralmának is vége szakadt. Elűzték az országból, s a törökökhöz utaztában a moldvai fejedelem elfogta. 1714-ig raboskodott, kiszabadulása után az elvesztett lengyel koronáért kárpótlásul XII. Károly a zweibrückeni fejedelemség urává tette, ám Károly halála után a franciák Elzászba internálták. A helyzetén végül az javított, hogy szépséges leányát, Máriát XV. Lajos francia király jegyezte el.

i_szaniszlo2.jpg1733-ban, Ágost király halálával megüresedett a lengyel trón, s a lengyel nemesség a francia király apósát, Szaniszlót választotta királlyá. II. Ágost fia, III. Ágost persze nem hagyta annyiban a dolgot, osztrák és orosz támogatással ő is lengyel király lett. Kitört a lengyel örökösödési háború, amelybe Franciaország és Spanyolország is bekapcsolódott. A harcok végén Szaniszlónak 1736-ban le kellett mondania a koronáról - bár királyi címét holtáig megtarthatta -, de cserébe a francia királytól megkapta a lotharingiai hercegséget, azzal a kikötéssel, hogy az halála után visszaszáll Franciaországra. 

Erre majdnem harminc évet kellett várni, Szaniszló ugyanis közel 90 évig élt. (Kalendárium Press)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr817958148

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása