Válogatott napi évfordulók

2022. október 21. 00:02 - hudobny

90 éve született CSERNAI PÁL

2022. október 21-én 90 éve született CSERNAI PÁL labdarúgó-edző

csernai_pal_1.jpgJátékosként nem írta be a nevét a magyar labdarúgás aranykönyvébe, de röstelkednie sem kell, a Csepelben focizott, és kétszer - 1955-ben - a válogatottban is játszhatott. Az 1956-os forradalom után Németországba távozott, ahol némi kényszerszünet után a Karlsruhe csapatában folytatta pályafutását. A Stuttgarter Kickersből vonult vissza 1965-ben, s csakhamar elkezdte edzői pályafutását, amit méltán lehet világraszólónak nevezni.

Több mint négy évtizedes működése alatt egyebek mellett volt a Bayern München, a PAOK Szaloniki, a Benfica és a Hertha BSC vezetőedzője, a kilencvenes évek közepén pedig a Koreai NDK válogatottjának szövetségi kapitánya. Ez utóbbi élete nagy kalandja volt, amikor a kommunista rezsim csapata megverte az Egyesült Államok válogatottját, Csernait nemzeti hősként ünnepelték, s egészen kivételescsernai_pal_2.jpg kegyként olyan szállodába költöztették, ahol nem hetente egyszer, hanem minden nap volt melegvíz. A koreaiak szerették volna, ha felveszi az állampolgárságot, de ettől - érthetően - úgy megrémült, hogy megint "disszidált". Legnagyobb sikereit a bajorokkal érte el, a Bayern München két német bajnokságot nyert az irányításával, és 1982-ben BEK-döntőig vezette csapatát. Amelyben akkoriban olyan focisták játszottak, mint Paul Breitner és Karl-Heinz Rummenigge. A bajoroknál ő találta ki a Pal-rendszert, amelyek eredményességét azzal magyarázta, hogy polgári foglalkozását tekintve matematika tanár.

A kispadon mindig selyemkendőben üldögélt edző élete végén hazaköltözött Budapestre, s a magyar fővárosban hunyt el 2013-ban. (Kalendárium Press)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr8917958848

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása