Válogatott napi évfordulók

2022. október 31. 00:05 - hudobny

185 éve született KRATOCHVIL GEORGINA

2022. október 31-én 185 éve született KRATOCHVIL GEORGINA, Vajda János szerelme, Gina

(Az uradalmi erdész leányának pontos születési dátumát nem ismerjük, az azonban bizonyos, hogy a fenti napon keresztelték, mégis érdemes ennyi engedményt tennünk, hogy szólhassunk róla, mert igen érdekes sorsa volt.)

kratochvil_georgina1.jpgKivételes szépségét Vajda csodálatos és fájdalmas Gina-verseiből jól ismerhetjük, nem csoda, hogy a huszonéves költő - aki albérlőként lakott náluk - fülig beleszeretett az életvidám lányba. Hamar rájött azonban, hogy a csodálatos testben nem lakozik emelkedett lélek, Ginát ugyanis a pénz, a pompa, a hatalom mindennél jobban érdekelte, ezért nemet mondott szegény költőnek, amikor az megkérte a kezét. kratochvil_georgina2.jpgA kikosarazott Vajda csalódása akkor lett különösen mély, amikor az imádott Gina a nála több mint negyven évvel idősebb Esterházy Mihály gróf szeretője lett. Egy világ omlott össze benne - amint arról versei is tanúskodnak -, és sosem bocsátott meg élete legnagyobb - talán egyetlen - szerelmének. Aki pedig évekkel később már szívesen lett volna a kedvese, a gróf halálával örökölt óriási vagyonát ugyanis elkótyavetyélte, alapított egy cirkuszt, amely csődbe ment, s még akkori élettársa, az akrobata is elszökött tőle. A még akkor is szerelmes Vajda azonban visszautasította egykori imádottja közeledését, bár pár forintot szánalomból azért küldött neki. A kis virágszál, Vajda istennője végül nagy szegénységben, házmesterként halt meg petefészekrákban. (Kalendárium Press)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr6517966026

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása