Válogatott napi évfordulók

2023. január 28. 00:09 - hudobny

55 éve született BÖRCSÖK ENIKŐ

2023. január 28-án 55 éve született BÖRCSÖK ENIKŐ színésznő

Mezőtúron született, és már a középiskolát is drámatagozaton végezte, nem ért meglepetésként senkit, hogy a Színművészetire jelentkezett. 1991-ben kapta kézhez a diplomáját, osztályfőnöke, Marton László, a Vígszínház igazgatója azzal engedte el Kaposvárra, hogy ha vissza akarna jönni, a Vígben biztos állás várja. A Csiky Gergely Színházban eltöltött három év nagyon jó iskolának bizonyult, sokféle műfajt kipróbálhatott, s mikor visszatért Pestre, tényleg szerződés várta a Vígben.

A színházba ritkán, de moziba sűrűbben járók az Édes Emma, drága Böbe című Szabó István-filmben figyeltek fel rá - ő volt Böbe -, majd A turné című filmben nyújtott alakítását dicsérte nagyon a kritika, aztán a Passzport című filmjéért a 2001-es Magyar Filmszemlén megkapta a legjobb női alakítás díját. Egyike volt legtehetségesebb színészeinknek, akik látták a Pesti Színház Stuart Mária előadásában Eszenyi Enikővel parádézni, azok minden díjra, kitüntetésre méltónak tartották - egyébként Erzsébet királynőt alakította a Schiller-drámában.

S mindezt úgy érte el, hogy hosszú éveken át küzdött súlyos vesebetegségével, míg kolléganői még a másik oldalukra fordultak, ő már dialízisen feküdt, minden másnap, négy órát, hajnalban. Ám a szigorú diéta mellett is romlott az állapota, betegsége a külsején is nyomot hagyott, elkerülhetetlen volt a szervátültetés. S aztán egy szép napon megérkezett az életmentő telefonhívás, kapott egy új vesét – majd annak kilökődése után egy másikat -, a nézők pedig két évtizedre visszakapták kedvencüket. A betegség végül napra pontosan az 53. születésnapján vitte el szegényt. (Kalendárium Press)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr3118035602

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása