Válogatott napi évfordulók

2023. március 09. 00:09 - hudobny

80 éve született BOBBY FISCHER

2023. március 9-én 80 éve született BOBBY FISCHER amerikai sakkozó

Csodagyerekként tűnt fel a sakkozásban, 14 évesen már felnőtt bajnokságot nyert hazájában, rá egy évre pedig nemzetközi nagymesteri címet szerzett. Még nem volt harmincéves, amikor elhódította a világbajnoki címet, ami a sakkban szenzációsan korai sikernek számít. Reykjavikban Borisz Szpasszkijt verte meg, és a 41 lépéses játszma azóta műalkotás lett - pár éve Budapesten A játszma címmel nyitott kiállítást belőle a híres magyar származású művész, Havadtői Sámuel, Yoko Onónak, John Lennon özvegyének a volt férje.

Visszatérve Fischerre, nem csak játékával, hanem extrém viselkedésével is kirítt a mezőnyből, emiatt aztán bár sokan szerették, többeknek volt ellenszenves is. A hetvenes évek elején háromszor kapott sakk Oscar-díjat, de világbajnoki címét nem volt hajlandó megvédeni, ezért 1975-ben megfosztották tőle. Közel két évtizedig nem sakkozott, de nem felejtett el játszani, fényesen bizonyította, amikor 1992-ben ismét leült Szpasszkij ellen, és újra legyőzte. Élete alkonyán sok titokzatos hír érkezett felőle, egy időben Budapesten élt magyar élettársával, és üldözési mániában szenvedett.

Az is felmerült, hogy az édesapja valójában egy magyar matematikus, Neményi Pál volt, s ezért az FBI éveken át figyelte az édesanyját, mert kémkedéssel vádolta. Regina Fischer különben paranoiás volt, s ez megmagyarázta volna Bobby betegségét is. Erről különben nem valami nevesincs bulvárlapocska, hanem a Washington Post cikkezett. De arról már az egész világsajtó beszámolt, hogy 2008 január közepén elhunyt. Egykori sikerei helyszínén, Reykjavikban. (Kalendárium Press)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr6418067322

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása