Válogatott napi évfordulók

2024. február 11. 00:11 - hudobny

460 éve született GALILEO GALILEI

2024. február 15-én 460 éve született GALILEO GALILEI olasz csillagász és matematikus

Pisában született, s egyik első felismerése is szülővárosához kötődik, hisz a hagyomány szerint a már akkor is ferde torony tetejéről dobálta le különböző súlyú tárgyait, s állapította meg, hogy egyszerre érnek földet, így dolgozta ki a szabadesés törvényét. Később híres kísérleteket végzett a hajítás és az ingamozgás tekintetében is, ő találta fel a hidrosztatikai mérleget, maga szerkesztette távcsöve pedig a természet megismerésének új útját nyitotta meg.

De nehogy azt higgye bárki, hogy a zseniális tudós a kortársak tiszteletteljes ámulata közepette érte el halhatatlan tudományos eredményeit, felfedezései alig érdekeltek valakit, padovai egyetemi tanártársa például nem volt hajlandó a távcsőbe még csak belenézni se. Galilei azonban nemcsak belenézett, de vizsgálatai során menthetetlenül rá kellett jönnie: Kopernikusznak igaza van, az égitestek keringenek a Nap körül. Mélyen hívő ember volt, de a Bibliát nem mindenben tekintette szentírásnak, s ez volt élete legnagyobb tévedése. VIII. Orbán pápa ugyanis úgy vélte, hogy a Föld forgásáról szóló tan eretnek, és ellentmond a Szentírásnak. Hasonló véleményen voltak bizonyos firenzei domonkos papok is, akik feljelentették felebarátjukat az inkvizíciónál, amely 1633-ban perbe fogta a tudóst. A Szent Inkvizíció értette a dolgát, Galilei is hamar megtört. Beismerését vádlói a keresztényi megbocsátás szellemében méltányolták is, így azután a közel hetvenesztendős, beteg, félszemére vak tudós megúszta életfogytiglani börtönnel. Sovány vigasz, hogy II. János Pál pápa 1992-ben rehabilitálta.

"Eppur si muove" - "És mégis mozog a Föld", ezt állítólag Galilei mondta inkvizíciós pere végén, de e mondat volt századokon át azok jelszava is, akik felismert igazságukkal meghátrálni voltak kénytelenek az ostoba hatalom elől. (Kalendárium Press)

Az évfordulóra a Kalendárium Press webáruháza Tímár László életrajzi könyvét kínálja antikvár példányban.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr3718323901

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása