Válogatott napi évfordulók

2024. február 19. 00:04 - hudobny

5 éve hunyt el KARL LAGERFELD

2024. február 19-én 5 éve hunyt el KARL LAGERFELD német divattervező

Sokáig úgy tudtuk, hogy a világ egyik legbefolyásosabb divatdiktátora 1938-ban született, annak idején körbenyilatkozta a sajtót, hogyan ünnepli meg hatvanadik születésnapját. Aztán jelentkezett egy egykori osztálytársa, aki magához vett egy megsárgult osztályképet és a saját, 1933-ban kiállított születési bizonyítványát, majd elment velük az egyik bulvárlaphoz...

Karl már kissrácként is kitűnt hiúságával, egy dúsgazdag üzletember fiaként már iskolásként elvárta a csodálatot, hétévesen hét biciklije volt, amivel kivívta pajtásai irigykedését és utálatát. Húszéves kora óta leginkább Párizsban élt, és piperkőc viselkedéséhez kiválóan passzolt választott hivatása. Első sikerét 1955-ben egy női kabáttal aratta, a világot pedig a hetvenes évekre hódította meg, főképpen extravagáns ruháival, ő találta ki például a csak a mellbimbót takaró női bikinit. Ő maga is szerette provokálni az embereket, egy reneszánsz párizsi palotában lakott, s úgy élt, mint egy király. Lófarkat hordott, mindig sötét szemüveget viselt, legyezőt használt, és szívesen jelent meg úgy a nyilvánosság előtt, hogy csinos modellek kísérik, s egyikük napernyőt tart a feje fölé. Csak félig viccesen szokta volt emlegetni, hogy sajnálja a rabszolgaság megszűnését, s azért alkalmaz sok testőrt, hogy parancsolgathasson nekik.

Pedig valódi művészlélek volt, sokszor maga fotózta a ruháit, rajzolgatott, festegetett, és szeretett olvasni. Volt mit, 250 ezer kötetes magánkönyvtára egy-egy intézménynek is becsületére válna. (Kalendárium Press)

Ha tetszik, amit csinálunk, szerény hozzájárulásával segítsen lehetővé tenni, hogy folytathassuk. Köszönjük, ha támogat bennünket!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr5918327923

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása