Válogatott napi évfordulók

2024. február 26. 00:06 - hudobny

195 éve született LEVI STRAUSS

2024. február 26-án 195 éve született LEVI STRAUSS amerikai gyáriparos

Egy bajorországi zsidó család gyermeke volt, s miután meghalt az apja, úgy döntött, világgá megy szerencsét próbálni. Tizennyolc éves volt akkor, de világmegváltó tervei nem nagyon voltak. Mindenesetre elhajózott az Újvilágba, és kezdetben unokatestvére new york-i ruhaboltjában dolgozott mint segéd. Három év múltával aztán kitört az aranyláz, mire hősünk is Nevadába utazott, hogy a magával vitt vitorlavászonból sátrakat gyártson az aranyásóknak. Akik azonban bőven el voltak látva sátrakkal, Levi pedig ott ült a hatalmas rakomány vásznán, és teljesen kétségbeesett.

Ám miközben bánatosan meredt maga elé, észrevette, hogy a sárban dagonyázó, sziklás folyómedrekben térdeplő emberekről hamar leszakad a gatya, a homlokára csapott, és elhatározta, hogy a feleslegessé vált vászonból strapabíró nadrágokat varr a munkásoknak. Mivel volt elég, nem sajnálta se az anyagot, se a cérnát, a dupla sorban varrt nadrágokra nagy zsebeket tett, amiket még fém szegecsekkel is megerősített. És míg a szerencsevadászok közül csak kevesen, ő valódi aranybányára lelt, nadrágjai hamar népszerűek lettek, a négy és fél dollárért árult farmernadrágokra annyi megrendelés érkezett, hogy alig győzte a gyártást.

Csakhamar megalapította gyárát - a ma is működő Levi Strauss & Co.-t -, a vitorlavászon helyett pedig elkezdett olyan vásznat használni, amit a genovai halászok használtak akkoriban. Csak attól fogva kezdte indigóval kékre festeni nadrágjait - az első farmerok ugyanis vörösesbarnák voltak -, s nevet is adott termékének, így született meg a kék szín és a genovai angol kiejtéséből a blue jeans -ami elindult világhódító útjára.

A Levi's farmerok cimkéjén két, egy nadrágot kétfelé húzva széttépni próbáló ló látható, s ezt öszvérekkel ki is próbálták: a nadrág ugyan szétszakadt, de az egyik öszvér az erőlködéstől összeesett. (Kalendárium Press)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr7218336823

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása