Válogatott napi évfordulók

2024. március 06. 00:06 - hudobny

30 éve hunyt el MELINA MERCOURI

2024. március 6-án 30 éve hunyt el MELINA MERCOURI görög színésznő

Igazi mediterrán asszony volt, szenvedélyes, meg nem alkuvó, de bohém, az életet egyszerre szerető és megvető, amint Jacques Lang egykori francia kulturális miniszter mondotta: "Görögország fénye, aki a szabadság és a szépség görög ideálját testesítette meg". Sokáig csak színpadon játszott, viszonylag későn, harmincévesen forgatta első filmjét, de hamar megismerte nevét a világ, férje, a kiváló rendező Jules Dassin ugyanis több filmjében szerepeltette. A Phaedra filmváltozatának címszerepében azonnal meghódította a nézőket és a kritikát egyaránt, majd Vasárnap soha című filmjük öt Oscar-díjat nyert.

A szenvedélyek asszonya természetesen politizált is, férfiakat megszégyenítő bátorsággal küzdött a katonai diktatúra ellen, ami közel sem volt veszélytelen vállalkozás. A szabadság szent eszméjéért otthagyta a sikert, a hírnevet, a pénzt, a könnyed életet, s ezer nehézséget vállalva harcolt népéért. "Görögnek születtem, és görögként fogok meghalni" - mondotta, amikor emigrációjában hírül vette, hogy szeretett hazájában a diktátorok hazaárulónak minősítették, és megfosztották állampolgárságától. A görög katonai diktatúra bukása után nemzeti hősként tért haza, parlamenti képviselő lett, majd kulturális miniszterként tevékenykedett, hasonlóan megalkuvást nem tűrve, amint hozzá, egy görög tragikus hősnőhöz illett. De tevékenysége európai jelentőségű és máig hat: az ő javaslatára született ugyanis az Európa kulturális fővárosa kezdeményezés.

1994-ben hunyt el, s halálakor az akkori miniszterelnök országos gyászt rendelt el. (Kalendárium Press)

Ha tetszik, amit csinálunk, szerény hozzájárulásával segítsen lehetővé tenni, hogy folytathassuk. Köszönjük, ha támogat bennünket!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr9618346541

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása