Válogatott napi évfordulók

2024. március 14. 00:11 - hudobny

145 éve született ALBERT EINSTEIN

2024. március 14-én 145 éve született ALBERT EINSTEIN német fizikus

Minden idők egyik legnagyobb tudós lángelméje volt. Két alapvető felfedezés fűződik a nevéhez, az általános és a speciális relativitáselmélet. Mindkét elmélet nagyon bonyolult, de egyszersmind egyszerű is, azt állapítja meg ugyanis, hogy "minden relatív". Ez már szinte szállóigévé vált, anélkül persze, hogy az emberek döntő többségének halvány fogalma lenne a dologról.

A speciális relativitáselmélet a bonyolultabb, ez fejti ki ugyanis hogy a tér görbült. A tudósok szinte egyöntetű vélekedése szerint ez a legelképesztőbb tudományos elmélet, amelyet valaha is kitaláltak, s Darwinon kívül nem volt még tudós, aki annyi vita középpontjában állt, mint Einstein. Biztos ami biztos, a Nobel-díjat azért odaítélték neki, s mivel rossznyelvek szerint az ítészek sem sokat értettek meg elméleteiből, végül a fényelektromossággal kapcsolatos kutatásaiért tüntették ki.

Einstein kétségkívül a legismertebb természettudós, s ez nemcsak szenzációs eredményeinek, de feltűnő fizimiskájának és rokonszenves személyiségének is köszönhető; nem sótlan és magányos szobatudós volt, hanem szellemes társasági ember. Barátai között gyakran próbálta szellemes magyarázatát adni felfedezéseinek, egyszer például így szólt: "Tudják, mi a relativitás? Egy perc a forró kályhán egy órának, egy óra egy csinos nővel egy percnek tűnik."

Egyébként a rossz tanuló diákok máig az ő példáját emlegetik fel a maguk védelmében, Einstein ugyanis igencsak rossz tanuló volt. Még az érettségit sem sikerült letennie, így azután különleges felvételi vizsgára kötelezték mikor mégis jelentkezett egy műszaki főiskolára, de a vizsgán megbukott. Később sem kapott állást sokáig, még egyszerű asszisztens sem lehetett.

Ennek ellenére elég sokra vitte, nem túlzás azt állítani róla, hogy zseni volt. Hisz még tudós elmék is úgy vélekedtek, hogy "relativitáselméleteit még alapos magyarázat mellett is felettébb nehéz megérteni." (Kalendárium Press)

A képeken látható könyvek 30% kedvezménnyel rendelhetőek egy erre a címre írt elektronikus levélben: kalendarium@kalendariumpress.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr6718347905

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása