Válogatott napi évfordulók

2024. április 18. 00:15 - hudobny

335 éve hunyt el KRISZTINA svéd királynő

2024. április 19-én 335 éve hunyt el KRISZTINA svéd királynő

Kiváló uralkodó volt, már hatévesen trónra került, s alighogy nagykorúan maga vette a kezébe a jogart, békét teremtett országa határain. Belpolitikai téren is számos üdvös intézkedést tett, amelyek eredményeképpen fellendült a gazdaság, virágzott a kultúra és a tudomány. Levelet írt a híres francia filozófusnak, René Descartes-nak, s megkérdezte tőle: mi a legfőbb jó. "Hogy erényesek legyünk" - válaszolta Descartes, s a frappáns válasz annyira megtetszett Krisztinának, hogy udvarába hívta a kiváló gondolkodót, aki a svéd akadémia megszervezése közben halt meg a svéd fővárosban.

De hiába Krisztina megannyi jeles cselekedete, szörnyű "bűn" terhelte a lelkét - legalábbis alattvalói szemében -, nem ment ugyanis férjhez. Így természetesen nem tudott utódról sem gondoskodni. Ezért aztán unokabátyját, Károly Gusztávot tette meg örökösének, majd ráunva az államügyekre az uralkodás gondját is ráruházta, ő pedig Brüsszelbe  utazott, s titokban áttért a katolikus hitre, Rómában maga VII.  Sándor pápa bérmálta meg. Később végleg lemondott a koronáról, Rómában telepedett le, és attól fogva a tudományoknak és a művészeteknek élt, s bizonyára nem sokan tudják, hogy szenvedélyes tollaslabda játékos volt.

Talán ő volt az egészséges életmód első híve, mindenki legnagyobb megdöbbenésére például csak vizet ivott. Nem mindennapi életútja azóta is foglalkoztatja az embereket, a róla szóló híres filmben Greta Garbo tette felejthetetlenné az alakját. (Kalendárium Press)

Ha tetszik, amit csinálunk, szerény hozzájárulásával segítsen lehetővé tenni, hogy folytathassuk. Köszönjük, ha támogat bennünket!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr8818382785

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása