Válogatott napi évfordulók

2024. április 20. 00:13 - hudobny

75 éves JESSICA LANGE

2024. április 20-án 75 éves JESSICA LANGE Oscar-díjas amerikai színésznő

Táncosnőként kezdte a pályafutását, de dolgozott fotómodellként és pincérnőként is. 1976-ban kezdett filmezni, amikor a King Kong című felejthető alkotásban kapott főszerepet; ő volt az érzőszívű majom törékeny szerelme. Drámai alakítása nem keltett valami nagy visszhangot, és az 1979-ben forgatott Mindhalálig zene című filmje sem őmiatta lett siker.

Igazi sztárrá 1981-ben vált, amikor A postás mindig kétszer csenget című, nagy botrányt kavart filmben Jack Nicholson partnereként alakított maradandót. Kivált emlékezetes jelenetük volt a konyhaasztalon végrehajtott szerelmi együttlét, amelynek felvétele során állítólag a stáb kénytelen volt egy időre kikapcsolni a kamerát is, a két szereplő annyira beleélte magát a szerepbe. S bár a rendező már az első felvétel után jónak tartotta a jelenetet, Jack teljesen "beindult" Jessicára, úgyhogy amint leállt a felvevőgép - Nicholson saját elmondása szerint - bemutatták Bob Rafelsonnak, hogyan lehetne még tökéletesebb a beállítás. Könnyen el is lehet képzelni, hogy így esett a dolog, hiszen Jessica igazán belevaló nő, fiatalon hippiként Európában csavargott, később pedig még Paco Grandi férje volt, amikor gyereket szült a világhírű táncos Mihail Barisnyikovnak.

Akárhogyan is történt, Jessica élethű szerepformálása révén "fel lett fedezve". Az Aranyoskám című filmben nyújtott alakításáért 1982-ben elnyerte a legjobb női mellékszereplőnek járó Oscar-díjat is, azóta pedig az Édes álmok, a Frances, a Bűnös szívek, a Kék ég (amelyért második Oscar-díját kapta), A vér szava, a Betti néni, az Ezer hold, a Nagy hal és a Hervadó virágok című filmekben szerepelt. (Kalendárium Press)

Ha tetszik, amit csinálunk, szerény hozzájárulásával segítsen lehetővé tenni, hogy folytathassuk. Köszönjük, ha támogat bennünket!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr2018384367

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása