Válogatott napi évfordulók

2024. július 22. 00:16 - hudobny

695 éve hunyt el CANGRANDE DELLA SCALA

2024. július 22-én 695 éve hunyt el CANGRANDE DELLA SCALA veronai fejedelem

A városnak jóravaló uralkodókat adó Scaligeri család 1260-ban, I. Mastino della Scalával került Verona élére, s véres pártharcok után ugyan, de rendet és felvirágzást hozott a városnak. Mastino nem az akkortájt százával működött zsoldosvezérként szerezte meg a hatalmat, őt a nép választotta urául, amely a "Capitano del popolo" - A nép kapitánya - címmel is kitüntette.

A fejedelmi ház Cangrande uralma alatt élte fénykorát, aki 1308-ban került Verona élére. Rendkívül jó diplomáciai érzékkel VII. Henrik és Bajor Lajos császárok híve volt, sőt támogatta is őket a pápákkal vívott harcaikban, így aztán a hatalmasságok között biztosítani tudta államának függetlenségét. Egyébként nem középkori zsarnok, hanem békés polgár volt, erről tanúskodik a Castel Vecchióban látható lovasszobra is, amely alapján egy pocakos, jókedélyű, jóságos embert képzelhetünk magunk elé.

Az ő udvarában élt a Firenzéből menekülni kényszerült Dante, aki híres művében meg is örökítette a nemeslelkű urat. A derék fejedelmeknek Shakespeare is emléket állított, a Romeo és Julia című tragédiában egy Scaligeri teremt békét a két veszekedő fél, a Montague és a Capulet család között. Cangrande népszerűségét és jó emlékű uralkodását pedig mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a veronaiak ma is úgy emlegetik, mint mi az igazságos Mátyás királyt. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr6218445095

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása