Válogatott napi évfordulók

2024. július 28. 00:04 - hudobny

105 éve született BÁLINT GYÖRGY

2024. július 28-án 105 éve született BÁLINT GYÖRGY kertészmérnök, újságíró

Mindenki – na jó: majdnem mindenki – Bálint gazdája eredeti foglalkozását tekintve kertészmérnök volt, előbb – még a háború előtt – a Kertészeti Akadémián tanult, majd az Agrártudományi Egyetemen szerzett újabb diplomát éppen harmincéves korában. Ezután sokfelé dolgozott, volt például a Fejér megyei Állami Gazdaságok főkertésze. Újságíróként is hosszú-hosszú évtizedeken át dolgozott, bár valljuk be, a Kertészet és Szőlészet című folyóirat főszerkesztőjeként csak egy szűk réteg ismerte a nevét.

1981-ben aztán szépen nyugdíjba vonult, ám ezt követően nem saját kiskertjét kezdte művelgetni, hanem belevágott egy újabb nagy kalandba, és elkezdett tévézni. Előbb a Gazdaképző című műsorban tűnt fel, majd az Ablak című péntek délutáni tévémagazin közreműködőjeként ismerte és szerette meg az ország. Okos tanácsaival, megnyerő egyéniségével nagy népszerűséget szerzett, s ezt kihasználva 1994-ben ringbe szállt a parlamenti mandátumért, és sikerült is bekerülnie az Országgyűlésbe. Úgyhogy négy éven át nemcsak a csicseriborsó szakszerű növényvédelmét magyarázva láthattuk, hanem a parlamenti közvetítésekkor is, de honatyaként is szoros kapcsolatban maradt a zöldségekkel, igaz, nem magyarázott róluk, hanem hallgatta őket. Sokan talán nem is gondolnák, hogy a tévésztár Bálint gazda egyben tekintélyes tudós is volt, írt huszonöt könyvet, a mezőgazdasági tudományok kandidátusa volt, s beválasztották az Európai Tudományos és Művészeti Akadémiába.

Igaz, fővárosunk XVI. kerülete viszont nem tartotta méltónak a díszpolgári címre. De Bálint gazda nem haragudott érte. A kerti növények mellett nagyon szerette az állatokat is; fiatal korában remek lovasversenyző volt. Szép kort ért meg, megünnepelte a 100. születésnapját, s végül 2020-ban hunyt el. (Kalendárium Press)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr2718454363

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása