Válogatott napi évfordulók

2024. augusztus 01. 00:26 - hudobny

140 éve született MÁLY GERŐ

2024. augusztus 1-jén 140 éve született MÁLY GERŐ színész

Székelyudvarhelyen született, Aradon nőtt fel, ahol apja állomásfőnök volt, így neki is kinézett egy nyugdíjas állás. A vasútnál különben jó helye lett volna, nagyon szeretett ugyanis utazni, ám sokkal messzebbre vágyott, mint ahová vasúton el lehetett jutni. Ezért hajóskapitánynak készült, erről a tervéről viszont iskolai osztálytársa, Rajnai Gábor beszélte le, aki színésznek készült - végül az is lett, nem is akármilyen. Mály Gerőnek megtetszett az ötlet, ám az apja határozottan megtiltotta neki ezt a mihasznaságot, ezért Gerő vándorszínésznek állt, így egyúttal utazgathatott is.

Pont egy évtizedig járta a vidéket, aztán Budapesten telepedett le, és a hazai színi élet meghatározó figurája lett. Játszott színházakban, szerepelt vagy tucatnyi némafilmben, de már ott volt a neve az első magyar hangosfilm, A kék bálvány stáblistáján is. Attól fogva, azaz 1931-től filmet alig forgattak nélküle, így híres filmjeit lehetetlen még felsorolni is. Kiváló színész volt, de főszerepet sosem kapott, alkata miatt mondjuk hősszerelmes nem is lehetett, "ritka emberpéldány, kerek, szinte nyak nélküli fej, két csodálkozó, szúrós szem, jól kitömött törzs, ez utóbbi két kurta lábon pihen" - írták róla. Komikusnak viszont nagyon megfelelt, s mivel a korszak legnépszerűbb filmjeiben szerepelt, az egész ország ismerte.

A második világháború viharai elől Amerikába menekült, s azt hitte, hogy tárt karokkal fogadják majd. Ám Amerikában természetesen senki nem ismerte, haragudott is egy kicsit rájuk, angolul sem tanult meg, gyakran mondogatta: "Ha beszélni akarnak velem, tanuljanak meg magyarul." De persze nem így történt, az itthoni sztár ott mosogatott, krumplit pucolt, pizzatésztát gyúrt, s végül elfeledve, szegényen halt meg New Yorkban. (Kalendárium Press)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr8318458085

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása